Kunstpracht

Westlandse leerlingen in het basisonderwijs kunnen sinds school 2017 de wonderen van professionele kunst en cultuur beleven. Via het programma Kunstpracht maken zij o.a. kennis met een magische voorstelling in WestlandTheater de Naald, met bijzondere voorstellingen op school of de musea in Rotterdam.

Brochure Kunstpracht 2019-2020


Kunstpracht, de receptieve leerlijn cultuureducatie voor Westlandse basisscholen, biedt kinderen ook in schooljaar 2019-2020 kans om de wonderen van kunst te ervaren. In een receptieve leerlijn maken leerlingen kennis met de kunsten door beleving. Waar de Kunstkracht-leerlijnen gaan over actieve cultuureducatie, het zelf maken van en deelnemen aan kunst, gaat Kunstpracht over cultuurbeleving: het bekijken van voorstellingen en het bezoeken van musea. In Kunstpracht gaat receptieve cultuureducatie altijd hand in hand met actieve en reflectieve cultuureducatie door lessen rondom de cultuurbeleving te creëren. Zo maken we het nog betekenisvoller voor de leerlingen.

Kunstpracht bestaat uit podiumkunsten (muziek, theater, dans), media en musea (beeldende kunst en erfgoed). De voorstellingen en bezoeken worden per bouw aangeboden. Per bouw zijn er drie keuzeopties. Voor elke bouw programmeren we een voorstelling in WestlandTheater De Naald. Voor de onder- en middenbouw is dit een overkoepelende podiumkunsten-voorstelling. Voor de bovenbouw wordt jaarlijks gezocht naar een mooie voorstelling in muziek, theater of dans, waarbij de disciplines elkaar afwisselen. Daarnaast is er voor de onder- en middenbouw een voorstelling op schoollocatie beschikbaar. Met de bovenbouw wordt een culturele hotspot in de stad opgezocht. Tot slot is er voor elke bouw een museumbezoek buiten Westland beschikbaar. 

Aan Kunstpracht doe je altijd mee met de hele school. Het is dus niet mogelijk om één of enkele klassen of bouwen in te schrijven. De bijdrage van de school aan Kunstpracht voor 2019-2020 is €6 per leerling exclusief busvervoer. Het inzetten van busvervoer is optioneel en kost €1 per leerling. Kunstpracht wordt in ieder geval t/m schooljaar 2020-2021 aangeboden. In de komende jaren zal het programma verder uitgebouwd worden om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de Westlandse scholen.

De aanmeldingen voor 2019-2020 zijn gesloten. Over de keuzeopties in 2019-2020 lees je meer in de brochure. 

Wil je bekijken wat Kunstpracht de afgelopen jaren heeft ingehouden? Bekijk het programma van schooljaar 2017-2018 of 2018-2019.  

Deelnemen aan Kunstpracht betekent dat je akkoord gaat met de voorwaarden. De voorwaarden voor schooljaar 2018-2019 vind je hier, de voorwaarden voor schooljaar 2019-2020 vind je hier.

Hebben we je nog niet overtuigd over cultuureducatie? Kijk dan eens naar wat hersenwetenschapper Erik Scherder zegt over het belang van receptieve cultuureducatie. Of bekijk eens wat kinderen eigenlijk denken als ze naar kunst kijken bij Man Bijt Hond Kunstzaken.Kunstpracht wordt mede mogelijk gemaakt door: