Op 11 maart kreeg ‘t Heijdse Vismaatjeskoor twee groepen leerlingen van de Willemschool uit Monster op bezoek. De kinderen hesen zich in klederdracht en zongen samen met de koorleden een aantal liederen. “Het was geweldig om de verbinding tussen jong en oud te ervaren.”
“De ontmoeting was voor iedereen spannend, want we wisten niet precies wat we konden verwachten”, vertelt Maryla van den Broek, koorlid en medebestuurder van ‘t Heijdse Vismaatjeskoor. Dirigent Willem Vink had alles tot in de puntjes voorbereid en was de kartrekker van het project. “Hij vertelde de kinderen over de geschiedenis van ons koor en legde een link naar het combo en de instrumenten. Willem heeft ervaring met kinderen: hij is zelf opa en werkte vroeger met het kinderkoor Hoek van Holland. Dat scheelt.”
In hun repetitieruimte verwelkomden zo’n dertig koorleden de leerlingen met hun vaste lied ‘De klok van Arnemuiden’, onder begeleiding van twee accordeonisten en een gitarist. “Bij binnenkomst zongen we dat lied. Dat brak het ijs en was zó leuk om te zien.” Sommige kinderen hadden iets langer de tijd nodig om te ontdooien, maar daar was alle aandacht voor. “De docenten die mee waren gaven de kinderen alle ruimte en deden zelf ook enthousiast mee. We waren aangenaam verrast dat de kinderen het zo leuk vonden.”
Kunstlokaal
De ontmoeting tussen de basisschoolleerlingen en ‘t Heijdse Vismaatjeskoor, dat normaal gesproken uit 67 leden bestaat, is onderdeel van Kunstlokaal: een programma van Westland Cultuurweb waarbij kinderen kennismaken met het culturele aanbod in hun buurt. Zo leren ze vanuit nieuwsgierigheid en betrokkenheid naar hun directe omgeving te kijken en ontdekken ze welke rol zij daarin kunnen spelen.
Voor elke Westlandse kern wordt er momenteel een Kunstlokaal-route opgezet. De activiteit met de Willemschool was onderdeel van de pilot voor Monster en Ter Heijde. Maryla: “Tessa Don, cultuurcoach en projectontwikkelaar van Kunstlokaal, benaderde mij voor dit idee. Er was geld om kinderen met kunst en cultuur kennis te laten maken, en ze vroeg of wij wilden meedoen. Ik was meteen enthousiast en heb het bij het koorbestuur en de dirigent voorgelegd. Iedereen had er direct zin in.”
Op school hadden de kinderen vooraf lesmateriaal gekregen en samen met hun docent één liedje ingestudeerd. “Ze waren eerst nog wat verlegen, maar gingen helemaal los toen ze door ons werden omgetoverd tot ‘vismaatjes’. Ze kregen een zakdoek om en een mutsje of een pet op. Ook hadden we voor de kinderen klompen en schorten geregeld, want die hebben wij ook aan. Ze voelden zich zo meteen onderdeel van het koor. Dat verkleden was een gouden greep.”
Samen zingen verbindt
Het leukste was om de verbinding te zien tussen de kinderen en ouderen, vertelt Maryla. “De sfeer was ontspannen en leuk. De kinderen lachten veel en deden enthousiast mee. Ook de koorleden vonden het geweldig. Het was heel ontwapenend en liefdevol. Vooral dus toen ze de kleding aankregen. Een jongetje zei: “Ik weet nu precies hoe mijn opa zich heeft gevoeld.” Dat is natuurlijk erg lief.” Dat de ochtend een groot succes was, was niet meteen vanzelfsprekend, zegt Maryla. “Je hebt toch met ouderen te maken. Niet iedereen is even flexibel. Sommige leden zijn grootouders en passen wel eens op de kleinkinderen, maar toch vraag je nogal wat. Ik was blij dat er zoveel koorleden zijn gekomen en dat het ze plezier en voldoening gaf.”
Het samen zingen met de kinderen smaakt naar meer, aldus Maryla. “Dit project is echt verbindend en zal verder uitgerold moeten worden. In ons koor zijn er zeker leden die dit nogmaals willen doen. Het is weer eens iets anders dan optreden voor ouderen in een verzorgingshuis, zoals we normaal gesproken doen.” Ook is het leuk dat de kinderen geproefd hebben aan het zingen met livemuziek, vindt ze. “Door de senioren ontdekken de kinderen een wereld die voor hen niet zichtbaar is. Zoals de klederdracht, de klompen en de muziekinstrumenten. Ook het repertoire is nieuw en anders voor de kinderen. Maar als we hiermee doorgaan, kunnen we ook liedjes kiezen die meer aansluiten bij hun beleving.”
‘t Heijdse Vismaatjeskoor treedt zo’n twaalf keer per jaar op in verzorgingshuizen, op privéfeesten en korenfestivals. Op zaterdag 29 maart aanstaande organiseert het koor een eigen optreden in de Hervormde Kerk Ter Heijde. De leerlingen van de Willemschool zijn van harte welkom om een nummer mee te zingen als de ouders hiermee instemmen. Meer weten? Kijk op www.heijdsevismaatjeskoor.nl voor meer informatie.
Tekst: Cathelijne Beijn
Fotografie: Justin Manders
Bovenstaand artikel verschijnt in een reeks artikelen gefaciliteerd door Westland Cultuurweb en Nieuwsblad Westland. Cultuurweb biedt ondersteuning aan het culturele veld van stichtingen, verenigingen, cultureel ondernemers en zelfgeorganiseerde clubs van beoefenaars. Wil je eens sparren over een toekomstgericht idee in jouw organisatie en wat daarbij nodig is? Hulp bij de zoektocht naar financiële middelen? Cultuurmakelaars Madeleine de Bruijn en Jasmijn van Holsteijn maken er graag tijd voor. Maak een afspraak via cultuurmakelaars@westlandcultuurweb.nl. Kijk voor meer informatie op www.westlandcultuurweb.nl/cultuur.