dinsdag 12 november 2024 dinsdag 12 november 2024

Dansschool Dance Innovation uit De Lier trad dit jaar twee keer op met 'Let’s Dance': een interactieve voorstelling vol dans en muziek die jong en oud verbindt. Door het grote succes wil initiatiefnemer Anouk Nederpel het project graag verder ontwikkelen. “De wereld een beetje beter maken: dat probeer ik met alles wat ik doe.”

Magische momenten
Het doel van ‘Let’s Dance’ is om senioren een fijne avond te bezorgen en om jong en oud met elkaar verbinden. Dat vergroot de levensvreugde en zingevingvoor iedereen. “Er ontstaan mooie dingen als je verschillende generaties bij elkaar brengt”, zegt Anouk, de bedenker van het project. “Muziek en dans zijn daarvoor een goed middel. Op zo’n avond vergeet iedereen even dat ie oud en hulpbehoevend is, en geniet van elkaar en van alles wat er gebeurt. Dat is puur en magisch om te zien.”

Verbinding tussen jong en oud
De eerste editie van ‘Let’s Dance’ was in januari in ’t Anker, het wijkcentrum van Vitis Welzijn. De tweede avond bij verzorgingshuis De Terwebloem in Poeldijk, begin oktober. Naast een avond vol entertainment, dans en muziek gaat het project vooral om de viering van verbinding. Anouk: “Zo’n veertig dansers tussen 8 en 16 jaar gaven een voorstelling en vroegen de ouderen om actief mee te doen. Ze motiveerden het publiek om mee te zingen, te dansen of te klappen. Sommige mensen gingen de dansvloer op, anderen tikten met hun voet mee op het ritme of sloegen de maat op hun knie. Op wat voor manier dan ook: er werd door iedereen enthousiast meegezongen en geklapt. De vreugde was van de gezichten af te lezen.”

Weinig prikkels, veel plezier
Sinds haar vader kampt met dementie, ziet Anouk hoe belangrijk het is om met hulpbehoevende ouderen in een verzorgingshuis contact te maken. Maar wel op een passende manier. “In de voorbereiding hielden we rekening met de kwetsbaarheid van deze groep. We letten erop dat de voorstelling prikkelarm is en de muziek niet te luid. Want je weet van tevoren nooit hoe er wordt gereageerd. We huurden daarom professioneel licht en geluid in, zodat we konden bijsturen als dat nodig was.” Voor de voorstelling werd de ruimte feestelijk aangekleed met een glitterdoek. Ook de liedjes werden zorgvuldig uitgezocht. “Voor ‘Let’s Dance’ maken we een repertoire van leuke, herkenbare liedjes, zodat de beleving luchtig en optimistisch blijft. Dat vind ik belangrijk.”

Liefde en aandacht
In de voorbereiding gaf Anouk de jonge dansers vooral mee dat deze groep mensen erg blij is met hun optreden. En dat het mooi is om iets voor een ander te doen. “In het begin kan het contact voor de kinderen spannend zijn, maar ze ervaarden dat de ouderen vooral lief en dankbaar zijn. Want als je liefde komt brengen, dan krijg je ook liefde terug. Na afloop van de voorstelling hielpen een aantal kinderen de bewoners terug naar hun kamer. Dat was aandoenlijk om te zien.”

De wereld wordt een stukje mooier
Ook een aantal mensen met ernstige dementie bezocht de voorstelling. Maar door liefdevolle aandacht, het bewegen en de herkenbare muziek kwamen zij in een andere, positieve mind state, aldus Anouk. “Precies daar doe ik het voor. Die diepere laag van het project geeft mij zingeving. En de leerlingen van de dansschool pikken dat op.” Partners of familieleden hebben door ‘Let’s Dance’ weer even quality time met elkaar. Samen zingen, dansen en klappen maakt iedereen in de ruimte vrolijk. “Een medewerker van De Terwebloem zei na afloop: als we een voorstelling als dit wekelijks zouden doen, krijgen we hier een heel andere groep mensen. Zo zie je: vreugde en saamhorigheid maakt iedereen blij.”

Toekomstmuziek
De twee uitvoeringen van ‘Let’s Dance’ werden mede mogelijk gemaakt door steun van Vitis Welzijn en de regeling Kleine Culturele Initiatieven (KCI). Door alle positieve reacties wil Anouk ‘Let’s Dance’ in de toekomst vaker aanbieden. “We hopen het initiatief uit te breiden naar nog veel meer wijkcentra en verzorgingstehuizen in de regio. Ik hoop heel erg dat de eerste twee voorstellingen een opmaat waren voor meerdere shows per jaar.”

Interesse? Medewerkers van verzorgingstehuizen of wijkcentra die ook de interactieve dansavond ‘Let’s Dance’ willen organiseren, kunnen contact opnemen via administratie@danceinnovation.nl


Tekst: Cathelijne Beijn
Fotografie: Justin Manders

Bovenstaand artikel verschijnt in een reeks artikelen gefaciliteerd door Westland Cultuurweb en Nieuwsblad Westland. Cultuurweb biedt ondersteuning aan het culturele veld van stichtingen, verenigingen, cultureel ondernemers en zelfgeorganiseerde clubs van beoefenaars. Wil je eens sparren over een toekomstgericht idee in jouw organisatie en wat daarbij nodig is? Hulp bij de zoektocht naar financiële middelen? Cultuurmakelaars Madeleine de Bruijn en Jasmijn van Holsteijn maken er graag tijd voor. Maak een afspraak via cultuurmakelaars@westlandcultuurweb.nl. Kijk voor meer informatie op www.westlandcultuurweb.nl/cultuur.