De grote Kunstprachtselectie heeft zojuist plaatsgevonden, waarmee het aanbod voor voorstellingen en museumbezoeken voor volgend schooljaar zo goed als vast ligt. Het aanbod van jeugdvoorstellingen is enorm, dus waar start je als je zelf op zoek bent naar een leuke voorstelling voor op school? En hoe pakt Cultuurweb dat aan?
Presentatiedagen bezoeken
Ieder jaar tussen november en februari presenteren grote impresariaten hun aanbod aan voorstellingen op zogenoemde presentatiedagen. Gezelschappen laten daar (stukjes van) hun nieuwe voorstelling zien. Vaak zitten er kinderen in de zaal, zodat programmeurs en boekers een goed beeld hebben van de reactie van de kinderen. Spreekt de voorstelling hen aan en raken ze niet afgeleid? Hoe reageren ze op de performers en eventueel op de tekst?
Voorstellingscriteria
Iedere voorstelling beoordelen we aan de hand van een aantal vragen. Het gaat bij het bekijken van de voorstelling dus niet om wat wij interessant vinden, maar hoe we denken dat de voorstelling een meerwaarde is voor de leerlingen die deze uiteindelijk gaan zien.
We letten op:
- Toegankelijkheid; is de voorstelling niet te ingewikkeld en niet te abstract?
- Belevingswereld; past de voorstelling bij de blik van de leerlingen, biedt de voorstelling een verwonderende blik en is er sprake van een grote mate van verbeelding? Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de positieve beleving van de leerling centraal staat. Dat wil niet zeggen dat we moeilijke onderwerpen mijden, maar wel dat de leerling met een goed gevoel de zaal uit moet lopen, zonder het idee te hebben dat er een zware moraal opgelegd wordt.
- Verrassend; zet het de leerlingen aan tot denken of biedt het een verrassende kijk op de wereld? Daarbij kijken we ook of dit een voorstelling is waar leerlingen niet zo snel zelf met hun ouders naartoe zullen gaan.
- Educatie; biedt de voorstelling goede educatieve kansen? Is er bijvoorbeeld een inhoudelijke lesbrief, of worden er thema’s behandeld die in de klas terug kunnen komen? Daarbij kijken we ook naar een mogelijke aansluiting bij (wereldoriëntatie)methodes zodat leerkrachten in hun lessen de voorstelling eenvoudig als referentiepunt kunnen gebruiken.
Praktisch en kosten
Behalve inhoudelijk spelen ook praktische zaken een groet rol. Moet een voorstelling op school spelen, dan moet het decor makkelijk opgebouwd kunnen worden en passen in een speellokaal of aula. Voor een professionele voorstelling geboekt impresariaat, gespeeld door één of twee personen betaal je al gauw meer dan € 800,-. Ben je als school op zoek naar een voorstelling als extraatje? Kijk dan eens bij de wat grotere gezelschappen. RO Theater, Maas Theater en Dans, Het Nationale Toneel, Nederlands Danstheater en andere grote gezelschappen hebben een educatieopdracht, en moeten dus een bepaald bereik halen. Daarom kunnen zij vaak voor scholen mooie prijzen aanbieden. Zoek ook eens op lokale makers die niet verbonden zijn aan een impresariaat. Zij zijn vaak betaalbaarder.
Ben je op zoek naar een leuke voorstelling bij jou op school? Cultuurcoach Tamara denkt graag met je mee over de mogelijkheden!