Jaarlijks organiseren Westland Cultuurweb, DOK Delft en CKC Zoetermeer een projectweek voor toekomstige beeldende kunstdocenten. Eerstejaars studenten van de Willem de Kooning academie ervaren hoe het is om zelf een kunstles te ontwerpen en te geven aan de bovenbouw van verschillende basisscholen.
Loslaten van vooroordelen
De studenten beginnen op maandagochtend fris met het bedenken van hun les. Cultuurcoach Tamara en beeldende kunst docent Iris stimuleren de studenten juist om met een zo leeg mogelijk canvast te beginnen. Laat eerder bedachte ideeën los, is het devies. Juist zo kom je tot een nieuwe laag van ideeën en creativiteit.
Verdieping door herhaling
Tijdens het project geven de studentenkoppels hun zelfontworpen les drie keer. Juist door deze herhaling van het geven van dezelfde les, ervaren de studenten wat er goed werkt en wat niet. Niet alleen op artistiek vlak maken de studenten zo een grote sprong, maar ook op het gebied van didactiek, klassenmanagement en inlevingsvermogen in de doelgroep. Bovendien leren ze ook een heel hoop over zichzelf tijdens dit proces. Tina, één van de studenten, verwoordde dit als volgt: “Tot vorige week wist ik niet zeker of voor de klas staan wel iets voor mij is. Maar door dit project heb ik ontdekt dat het me goed ligt en dat ik enorm geniet van de creativiteit van de kinderen.”
Win-win
Dat dit project niet alleen een waardevolle leerervaring is voor de studenten, blijkt onder andere uit de reactie van de leerkrachten van de Kameleon, één van de scholen waar de studenten te gast zijn. Lisanne vertelt: “Het is fijn dat we de studenten een ontwikkelvraag mee konden geven, in ons geval om te werken met klei. De leerlingen hebben nog weinig met dit materiaal gewerkt omdat wij als leerkrachten eigenlijk de vaardigheden missen om hier verdiepend mee aan de slag te gaan. De studenten die hun les in mijn klas gaven, hebben mij ook weer wat tools mee gegeven hoe we klei in het vervolg kunnen gebruiken.”