Het Westland is rijk aan erfgoed: de stellingen, de oude veiling, de historische druivenkwekerij, het Historisch Archief Westland en nog veel meer. Maar waarom worden er niet veel meer leerlingen betrokken bij dit lokaal erfgoed?
Dit schooljaar is Cultuurweb samen met lokale partners twee pilots gestart op scholen voor het voortgezet onderwijs. Bij het Novilab van Lentiz gingen de leerlingen aan de slag met het onderzoeken van oud gereedschap in het Westlands Museum. Enkele functies van bepaald gereedschap waren zelfs de medewerkers onbekend, dus hoe bijzonder is het dan om als leerling op onderzoek uit te gaan. Ze mochten gebruik maken van het internet, maar een interview met een opa of buurman als oud-tuinder maakte het onderzoeken veel leuker en ‘echt’. De leerlingen sloten hun speurwerk af met het maken van een instructiefilmpje voor het oud gereedschap.
De docenten van Lentiz Dalton hadden de wens om de lokale geschiedenis bij de lessen over de Tweede Wereldoorlog te betrekken. Voor de leerlingen van Het Groene Lyceum ontwikkelden we een compleet project. De leerlingen gingen op bezoek bij het Historisch Archief en bekeken daar verschillende objecten uit de oorlogsperiode, zoals de laatste krant uit 1943. Er was in de oorlog een gebrek aan alles, dus ook aan papier. Maar hoe kwamen mensen dan aan het nieuws? Ze bekeken ook een Duitse helm, een Nederlandse helm en lazen dagboeken over het gewone leven dat doorging (ondanks de bezetting). Na het bezoek wandelden de leerlingen met de IZI.travel app door het centrum van Naaldwijk langs het oorlogsmonument en de verschillende struikelstenen.
Dat de geschiedenis ook goed terug te zien is in het landschap weten ze bij Stelling 33. Leerlingen bezochten hier twee bunkers die over de tankgracht per boot te bereiken waren. Maar wat doen die bunkers in het landschap? We vroegen de leerlingen na te denken of er van de bunkers iets anders te maken is. Ze gingen in groepjes aan de slag met het ontwerpen van een nieuwe bestemming. De negen beste ontwerpen werden onthuld in het gemeentehuis. Een jury en het publiek mogen zich nog buigen over de ontwerpen en ‘het beste ontwerp’ kiezen. De expositie is tot aan het einde van de zomer in het gemeentehuis in Naaldwijk te bezichtigen.
Wil je op jouw school ook meer doen met lokaal erfgoed, neem dan contact op met cultuurcoach Bernadette Lieffering.
Lees ook: Het verhaal van Adri Backer en zijn bunker. Hij heeft ruim 50 jaar bovenop een bunker gewoond.