Gezocht: kleine ontwerpers met grote ideeën voor dikke bunkers!

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021

Gastblog van Kimberley Schuurbiers, Stichting Stelling 33

Tussen de kassen van het Westland vertellen bunkers en water het verhaal van een breekbaar landschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kliefde de Duitse bezetter met een diepe brede tankgracht het gebied in tweeën. Het Westland werd onderdeel van de Vesting Hoek van Holland en de Atlantikwall. De impact van de Atlantikwall was groot voor de Westlandse gezinnen en hun leefomgeving.

Dit jaar vieren we 76 jaar Vrijheid en worden in het Westland stelling 34 en stelling 46 opengesteld voor leerlingen uit het basisonderwijs. In deze stellingen heeft Stichting Stelling 33 met ruimtelijke ingrepen de verhalen van het landschap zichtbaar gemaakt.

Ga mee op Bunkerexpeditie!
Stichting Stelling 33 heeft een interactief lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen van groep 6, 7 en 8. We dagen leerlingen uit om in 2021 mee te gaan op een bunkerexpeditie. De expeditie start met het bezoeken van de bunkers, waar unieke verhalen te ontdekken zijn.
Tussen de stellingen wordt gevaren over de tankgracht en op locatie gaan de leerlingen aan de slag met creatieve opdrachten. Door het uitvoeren van foto- en tekenopdrachten worden ze uitgedaagd om op een onderzoekende en ontwerpende manier anders naar bunkers en hun eigen leefomgeving te kijken.
De creatieve opdrachten vormen de voorbereiding op de ontwerpwedstrijd die in de klas wordt begeleid door “De Ontwerpjuf”. Tijdens de ontwerpwedstrijd gaan we dieper in op de betekenis van de bunkers onder het motto: “Een bunker in je tuin, wat doe jij er mee?“

Uit alle ingezonden ontwerpen wordt door een vakjury een selectie gemaakt. Deze selectie zal tentoongesteld worden. Tijdens deze tentoonstelling kunnen bezoekers op hun favoriete ontwerp stemmen. De prijswinnaars worden aan het einde van de tentoonstelling bekend gemaakt en ontvangen een toffe bunkerprijs!
Kom jij dit jaar met je klas op Bunkerexpeditie? Ga voor meer informatie naar de website of neem contact op met Kimberley Schuurbiers.