Een 122 jaar oude ‘makelaar’ op Sonnehoeck

Gepubliceerd op dinsdag 29 september 2020

Op woensdag 23 september vond er een bijzondere gebeurtenis plaats op de historische druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul. De heer Piet van Wingerden (88) overhandigde een zogenaamde ‘makelaar’ aan Sonnehoeck.  

De kassenbouwers brachten vroeger hun handelsmerk middels een ‘teken’ aan op de door hun gebouwde kassen. Zulke tekens staan bekend als windvaan, makelaar of naamplaatje. Het naamplaatje werd ook aangeduid als kassenschildje. Deze aangeboden makelaar stamt uit 1898. Op de makelaar is een Bijbels tafereel afgebeeld: Jozua en Kaleb. Zij zijn door Mozes erop uitgestuurd om het beloofde land Kanaän te verkennen. Zij kwamen terug met prachtige vruchten waaronder enorme trossen druiven. 

De makelaar is 122 jaar geleden vervaardigd door kassenbouwer en smid van den Bosch uit Schipluiden. De makelaar heeft tot 1972 op de kas van de heer van Wingerden aan de Hollewatering in Kwintsheul gestaan. De heer van Wingerden en zijn familie dragen Sonnehoeck een warm hart toe. Het was hun wens om de makelaar op Sonnehoeck te plaatsen. De makelaar is bevestigd op de nok van de Marockas. Het bestuur en de vele vrijwilligers erg verguld met dit geschenk. Het is een prachtige aanvulling op het historische karakter van Sonnehoeck.