Om nooit te vergeten; Anne

Gepubliceerd op maandag 19 oktober 2020

Wat celliste Lidy Blijdorp kan met haar instrument is heel bijzonder. Ze laat vogels kwetteren, een tram voorbijrijden en speelt Jiddische muziek waarbij de tranen in je ogen staan. Zij vormt samen met gitarist Peter van Elswijk het decor van de prachtige muziektheatervoorstelling ‘Het nooit vergeten meisje, Anne’.

Natuurlijk gaat het over Anne Frank. Zij wordt gespeeld door Judith Thijssen van Theatergroep Het Wilde Westen. De dagboekfragmenten worden afgewisseld door mooie teksten van Theatergroep Het Wilde Westen-lid Maya Katerberg. Maar de muziek vormt binnen de voorstelling in de Naaldwijkse Theaterloods eigenlijk de belangrijkste rol. Het geeft de woorden van de acteurs een bijzondere betekenis. Naast Judith speelt ook nestor van de theatergroep Peter Luiten, de rol als oude man, voorstellende ‘God’. Hij zorgt voor een verrassende wending van het verhaal aan het slot van de voorstelling. Het stuk wordt als het ware naar het heden getrokken, al is het opvallend dat het woord corona niet genoemd wordt.

Eigenlijk had ‘Het nooit vergeten meisje’ gespeeld zullen worden in mei 2020 tijdens de viering van 75 jaar bevrijding. Daarna is het nog eens twee keer uitgesteld vanwege de corona-maatregelen. Maar gelukkig konden afgelopen week 30 mensen genieten van het stuk want in deze tijd heeft iedereen al zo’n enorme behoefte aan troost en vooral mooie muziek.

De voorstelling ging vijf jaar geleden in première in WestlandTheater De Naald, ook al tijdens de meidagen. Peter van Elswijk schreef zelf de gitaarpartituur terwijl celliste Lidy Blijdorp verantwoordelijk is voor de muziek van de cello. De voorstelling kan nog jaren mee, vooral omdat er eigenlijk niets in de wereld veranderd is na de holocaust. En omdat het thema ‘de liefde’ ook om nooit te vergeten is. 


Beeld: Yvonne Koene