Van basisschoolleerling tot kunstenaar

Gepubliceerd op woensdag 29 januari 2020

Leerlingen van Basisschool Rehoboth exposeren in het weekend van 8 en 9 februari in Kunsthuis18. Deze tentoonstelling is de afsluiting van het Kunstlokaal project van Westland Cultuurweb, in samenwerking met kunstenares Helene Tabben en Kunsthuis18. De kinderen hebben het proces doorlopen van het creëren van een kunstwerk: van idee tot eindresultaat.

Begin januari kregen de groepen 1/2, 5 en 7 van de Rehoboth een kunstwerk van Helene Tabben in de klas, waarmee het onderzoek werd gestart naar het proces dat een kunstenaar doorloopt. De kunstenares ontving de kinderen vervolgens in Kunsthuis18 voor het bekijken van een expositie, een kijkje in een atelier en ze gaf een workshop in Creatief Centrum ’t Atelier. Hier op volgend maakten de leerlingen onder begeleiding van Helene op school een kunstwerk passend bij het thema sprookjes, leerden zij wat een expositie is en in het tweede weekend van februari exposeren ze als werkelijke kunstenaars.

Westland Cultuurweb heeft zichzelf als doel gesteld om kinderen en jongeren binnen het onderwijs hun talenten te laten ontdekken en hun creativiteit te ontwikkelen. In september 2019 is het pilotproject Kunstlokaal van start gegaan waar leerlingen in het basisonderwijs een kijkje nemen in de keuken van een culturele aanbieder. Het gaat hierbij om lokale theater-, muziek en dansscholen, maar ook Westlandse kunstenaars of kunstinstellingen. Inmiddels hebben 13 scholen zich aangemeld voor dit traject en is het project bij Kunsthuis18 het derde reeds uitgevoerde project. Cultuurweb probeert de leerlingen op deze wijze een beter beeld te geven én onderdeel te laten worden van hun directe culturele omgeving. Na dit pilotjaar ontstaat er voor zowel onder- als bovenbouw leerlingen een veelzijdig aanbod wat de Westlandse scholen de komende schooljaren kunnen afnemen.  

De kunstwerken van de leerlingen worden toegevoegd aan de lopende expositie ‘Fantastisch’ van Helene Tabben en haar cursisten. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee in een sprookjesachtige fantasiewereld van kermis, circus, indianen en dromen. De kunstenares geeft aan dat “deze expo niet donker of ingewikkeld is, het belicht het plezier en geluk dat je kunt beleven aan fantasie met een gezond en vrolijk stukje spanning”. De expositie is nog te zien t/m 9 februari. Kunsthuis18 is elke zaterdag en zondag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.