Verdiepingsreeks - Beeldend - PO groep 7

Kunstkracht

Installatiekunst

De leerlingen maken een ontwerp n.a.v. een gebruiksvoorwerp. In groepjes vormen ze dit ontwerp van kosteloos materiaal tot een kunstwerk. De door de verschillende groepjes gemaakte kunstwerken worden na het toepassen van papier-maché techniek en kleuren tot een gezamenlijk kunstwerk verbonden.

Les 1:
De leerlingen maken kennis met hedendaagse kunst en kunstenaars. Ze doen onderzoek naar een bestaand voorwerp en maken in de vorm van een tekening een nieuw ontwerp hiervan.

Les 2 (extern):
Van kosteloos materiaal bouwen de leerlingen onder begeleiding van een beeldend kunstenaar een groepskunstwerk geïnspireerd op het werk van David Blade. Ze verbinden het d.m.v. divers materiaal.

Les 3:
Met papier-maché krijgt het gebouwde kunstwerk een gelijkmatige en gladde vorm.

Les 4:
Het kunstwerk krijgt kleur en karakter d.m.v. verf, tissuepapier of ander materiaal.

Les 5 (extern):
De losse kunstwerken worden nu op diverse manieren verbonden, zodat er een geheel ontstaat. De vakdocent spoort de leerlingen aan om d.m.v. het kiezen van onder andere verbindingstechnieken, geluid en teksten.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Installatiekunst
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Een digibord om afbeeldingen te tonen.
  • Gereedschappen: potloden, gummen, tie-wraps, lijm, touw, tape, kwasten, waterpotten.
  • Kunstmaterialen: wit A3-papier, conté en haarlak óf kleurpotloden, divers waardeloos materiaal (door de leerlingen meegenomen), A4-papier, kranten, behangplaksel, gesso, plakkaatverf, A4-papier, evt. wc-of tissuepapier.
  • Een diversiteit aan kosteloze en recyclebare materialen zoals blikjes, plastic flessen, stevige doosjes, doppen, rollen, kapstokhaakjes, oude sleutels, keukengerei of afgedankt en/of versleten speelgoed.

Overige informatie

Les 2 en 5 worden gegeven door een externe vakdocent. Een aanbieder is te boeken via website Westland Cultuurweb.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.