Basisreeks - Beeldend - PO groep 8

Kunstkracht

Droomhuis

Les 1:
De leerlingen maken vandaag kennis met architectuur en enkele bijzondere architecten. Als huiswerk hebben ze bronnenonderzoek gedaan. In deze les maken ze een moodboard met de verzamelde plaatjes van architectuur. De les wordt afgesloten met een korte reflectie op de moodboards. 

Les 2:
De leerlingen maken in deze les kennis met het één- en tweepuntsperspectief. Ze leren tekenen in het éénpuntsperspectief en experimenteren eventueel zelf met het tweepuntsperspectief. Aan het einde van de les wordt er op de nieuw aangeleerde techniek gereflecteerd.

Les 3:
De leerlingen laten zich inspireren en verdiepen zich in de Nederlandse architectuur. De leerlingen maken een driedimensionale compositie van hun droomhuis, door een ruimtelijke constructie van karton te bouwen. De leerlingen werken samen om tot één product te komen.

Les 4:
Gerrit Rietveld maakte niet alleen een ontwerp van een gebouw, maar ook van het interieur. De leerlingen geven hun droomhuis een flexibel dak en/of muren, zodat er ook inzicht is in de binnenkant van de woning. Ze maken een interieur dat past bij de architectuur.

Les 5:
De leerlingen maken een uitnodiging voor de presentatie in de stijl van hun droomhuis. De leerlingen kunnen hun eigen werk en het werkproces reflecteren en verwoorden in een presentatie.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Droomhuis
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om afbeeldingen te laten zien.
  • Gereedschap: scharen, lijm, gummen, linialen, tie wraps, touw, ijzerdraad, tape, mesjes, knijpers, lijm (voorkeur fotolijm of rubbercement), dubbelzijdig tape, evt. afbreekmesjes.
  • Kunstmaterialen: wit A4-papier, stevig wit A3-karton, tijdschriften, potloden, zwarte fijnschrijvers, kleurpotloden, stiften, aanvullende platte materialen, pennen, wit A3-tekenpapier, pastelkrijt, zwarte fijnschrijvers, grote (schoenen)dozen, kleine doosjes, rollen etc, diverse soorten (gekleurd) karton, potloden, grijsbord 700 grams (1 plaat van 35x50 cm per groepje), klei, materialen als satéstokjes, ijzerdraad, rietjes, schuimrubber, textiel, dopjes, plastic.
  • Fotocamera.
Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.