Basisreeks - Theater - PO groep 8

Kunstkracht

Zap… wat is er op tv?

Doelstelling:
De leerlingen maken kennis met zes verschillende tv-genres en de daarbij behorende speelstijlen: journaal, sport, soap, reclame, horrorfilm en vechtfilm. Ze leren spelen vanuit de speelstijlen en leren gebruikmaken van typische genre kenmerken. Ze improviseren scènes in kleine groepen en presenteren die aan elkaar. Ze verdiepen zich uiteindelijk in één van de speelstijlen, waarin ze een scène maken die gepresenteerd wordt binnen het geheel van een korte ‘Zap’ voorstelling.

Les 1:
De leerlingen maken kennis met de tv-genres sport en journaal. Ze leren het tv-genre sport uit te beelden in normaal tempo en vertraagd tempo (slow motion). Daarnaast ervaren de leerlingen het verschil in presenteren tussen een nieuwslezer en een sportverslaggever. Ze verwerken dit in een scène die ze aan elkaar presenteren.

Les 2:
De leerlingen leren het aanprijzen in reclames en het effect van de voice-over te gebruiken in hun spel. De leerlingen beelden de gebruiksmogelijkheden van een voorwerp op fantasievolle wijze uit.
Daarnaast leren leerlingen een onverwachte boodschap te bedenken in een soap, daarop dramatische te reageren en door te spelen. Ze maken scènes waarin het geleerde wordt toegepast en presenteren dit aan elkaar als publiek.

Les 3:
De leerlingen maken kennis met het genre horror en leren met geluiden uit de klas en hun stem een griezelige sfeer te creëren. Ze ontdekken wat spanningsverhogend werkt en bedenken en presenteren een griezelscène waarbij ze gebruik maken van het geleerde.

Les 4:
De leerlingen leren op een beheerste manier een (schijn-)gevecht in spel vorm te geven. De leerlingen leren alle zes de genres vorm te geven in tableaus en maken zes scènes vanuit de verschillende tv-genres als uitgangspunt voor de Zap-presentatie. Ze geven elkaar feedback ter verbetering van de scène.

Les 5:
De leerlingen verbeteren hun genre scènes en oefenen in een generale repetitie de Zap presentatie waarin ze leren abrupt te stoppen en later de draad weer op te pakken. Ze laten de Zap-presentatie aan een publiek zien.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Zap… wat is er op tv?
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Een cd-speler en een cd met eigentijdse, energieke muziek of een andere geluidsinstallatie.
  • Zeven huis-, tuin- en keukenvoorwerpen.
  • Een afstandsbediening.
  • De opdrachtkaartjes gekopieerd en uitgeknipt (zie bijlagen).
Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.