Basisreeks - Beeldend - PO groep 4

Kunstkracht

Eigenzinnig portret

Les 1:
Deze les introduceert het thema portret. De leerlingen tekenen een zelfportret ‘en face’ met houtskool en vergelijken de plaatsing van de gezichtsonderdelen met een foto. Op basis van de foto passen ze hun tekening aan. Zo maken ze kennis met de opbouw van een gezicht.

Les 2:
In deze les maken de leerlingen kennis met het portret ‘en profile’. Door te spelen met de contourlijn maken de leerlingen een karakteristieke kop. Ze werken hierbij vanuit voorbeelden van Leonardo da Vinci.

Les 3:
In les drie is er aandacht voor het uitdrukken van gevoelens, door middel van vorm en kleur. De leerlingen maken kennis met diverse emoties en kleurschakeringen aan de hand van het boek ‘Vrolijk’ van Mies van Hout. Vervolgens maken ze zelf een portret met emotie met behulp van wasco.

Les 4:
Geïnspireerd door enkele kunstwerken en hun opgedane ervaring zetten de leerlingen in deze les de opzet voor hun eigenaardige zelfportret op A3-papier. Hierbij maken ze gebruik van de collagetechniek.

Les 5:
In deze les werken de leerlingen hun opzet uit les 4 uit met verf. Ze maken kennis met het verschil tussen verdund en onverdund schilderen en kiezen de variant die het beste bij hun portret past. De les wordt afgesloten met een bespreking van de eigenaardige zelfportretten.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Eigenzinnig portret
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om afbeeldingen te laten zien.
  • Gereedschap: kneedgum, liniaal, scharen, lijmstiften, waterpotten, verfbordjes, kwasten/penselen, schorten, keukenrollen.
  • Kunstmaterialen: wit, zwart en gekleurd A4-papier, potloden, wasco, tijdschriften, plakkaatverf.
  • Een schilderijlijstje of passe-partout.
  • Pasfoto’s van de leerlingen (en face) op A4-formaat.
  • Sjabloon ‘en profil’ uitgeprint, één per leerling (zie bijlagen).
  • A3-papier (120 grams), bedrukt met profiel ‘en face’ en ‘en profil’ (zie bijlagen).
  • Optioneel: het boek ‘Vrolijk’ van Mies van Hout.
Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.