Basisreeks - Theater - PO groep 7

Kunstkracht

Fotomomenten

Doelstelling:
De leerlingen leren een rol op te bouwen geïnspireerd door foto’s waarbij aandacht is voor de houding, manier van lopen, mimiek, gebaren, bewegingen en stem. Vervolgens maken ze met deze personages als uitgangspunt korte roddelscènes over elkaar. Ze leren om hun personage een emotie of stemming te geven. Ze schrijven een eigen dialoog, waaraan ze verborgen motieven gaan toevoegen. Op deze manier leren ze iets over subtekst. Tot slot presenteren de leerlingen hun zelfgemaakte scènes aan een publiek.

Les 1:
De leerlingen leren fysiek mensen van foto’s na te doen en onderzoeken daarmee verschillende personages. De leerlingen kiezen één foto uit ter inspiratie voor het ontwikkelen van hun eigen rol. Ze presenteren de rollen aan elkaar.

Les 2:
De leerlingen leren wat de kenmerken van roddelen zijn en gebruiken die bij het spelen. Ze schrijven een roddelmonoloog over een van de karakters die in de vorige les ontwikkeld is en ze gebruiken hun monoloog bij het spelen van een roddelscène.

Les 3:
De leerlingen onderzoeken hoe ze emoties kunnen spelen en mee kunnen gaan in elkaars emotie. Ze gaan op zoek naar een passende stemming of emotie bij hun rol en bedenken daar een reden voor. Ze bedenken een scène waarbij ze allemaal blijven reageren vanuit hun rol en emotie en presenteren die aan elkaar.

Les 4:
De leerlingen leren wat subtekst is: het verschil tussen wat je zegt en hoe je iets zegt. Ze schrijven een dialoog vanuit hun personages en leren daarbij te spelen met substekst vanuit stemmingen en emoties.

Les 5:
De leerlingen gaan hun scènes presenteren aan een publiek en bereiden zich hierop voor. Het geheel wordt doorgenomen in een generale repetitie.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Fotomomenten
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Muziek; bij voorkeur instrumentaal.
  • Foto’s van uiteenlopende personen (zie bijlagen).
  • Vragenlijsten (zie bijlagen).
  • Blanco papier, pennen en potloden.
  • Kleding en attributen voor de personages (optioneel).
Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.