Verdiepingsreeks - Muziek - PO groep 4

Kunstkracht

Beeldige muziek

De leerlingen leren muziek lezen en noteren, waarbij ze samen een grafische partituur componeren en uitvoeren. Ze concentreren zich hierbij op lezend luisteren en luisteren naar elkaar. De leerlingen leren over de elementen hoorspel, programmamuziek, leidmotiv, sfeer/soundscape en groove. Ook leren ze om te gaan met herhaling, contrast, dynamiek, tempo en tempoverschillen, uitbeelden, samenspel en actie-reactie. 

Les 1:
De leerlingen bedenken zelf een verhaal aan de hand van wie-, waar- en wat-kaartjes en verzinnen geluiden bij de personages, de locaties en de acties.

Les 2:
De leerlingen leren het verschil tussen leidmotiv, groove, hoorspel en soundscape herkennen en vinden/maken de juiste instrumenten om de bedachte geluiden ten gehore te brengen.

Les 3 & 4 (extern):
De leerlingen gaan aan de slag met het componeren van een grafische partituur. Daarbij leren ze over de elementen hoorspel, programmamuziek, leidmotiv, sfeer/soundscape en groove en om te gaan met herhaling, contrast, dynamiek, tempo en tempoverschillen, uitbeelden, samenspel en actie-reactie. Ze leren gezamenlijk één partituur te maken en uit te voeren.

Les 5:
De leerlingen presenteren hun concert met verhaal aan een publiek.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Beeldige muziek
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om muziek af te spelen.
  • Een hoge hoed.
  • Enkele attributen (afhankelijk van verhaal).

Overige informatie

Les 3 en 4 worden gegeven door een externe vakdocent. Een aanbieder is te boeken via website Westland Cultuurweb.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.