Verdiepingsreeks - Dans - PO groep 8

Kunstkracht

Let's party!

Met het maken van een lipdub, lopen de leerlingen het volledige creatieve proces door. Leerlingen maken dansfrasen aan de hand van het thema, werken met attributen en werken samen in verschillende samenstellingen en op diverse locaties met een eindproduct als einddoel.

Les 1:
De leerlingen maken kennis met een lipdub. Ze experimenteren met verschillende dansstijlen en maken verschillende choreografieën die zij uiteindelijk samenbrengen in één dans.

Les 2 (extern):
De leerlingen leren hoe ze gebruik kunnen maken van de ruimte in een lipdub. Binnen de dansstijlen jazz/show, klassiek, modern en hiphop ontwikkelen de leerlingen hun choreografieën onder begeleiding van een externe docent. Ze leren hoe thema’s omgezet kunnen worden in beweging. Aan het einde van de les hebben de leerlingen een beeld van hoe hun eindproduct er in hoofdlijnen uit zal gaan zien en gaan ze aan de slag in groepjes.

Les 3:
De leerlingen maken eigen variaties op het refrein die werken als verbindingen tussen de bestaande stukken. De leerlingen kunnen attributen en kostuums ter ondersteuning en versterking van de dans inzetten.

Les 4:
De leerlingen verzamelen ideeën voor het begin en het eind van het lipdub en geven concreet vorm aan het idee voor het begin en eind.

Les 5 (extern):
Deze les wordt de gemaakte lipdub van de leerlingen in één take opgenomen. De externe docent komt coachen en helpt de leerkracht en leerlingen met het verbeteren van de lipdub. Dit gebeurt door extra te oefenen, de dansstukjes te verfijnen, door te focussen op attributen en ruimte, de overgangen van de ene naar de andere ruimte en de looproute en de filmmogelijkheden van de leerkracht.


Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Dans
Thema Let's party!
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Verschillende kleine rekwisieten (zie lessen).
  • De mogelijkheid om filmpjes te tonen.
  • Draagbare muziekdragers voor het werken op verschillende locaties.
  • Schema voor de lipdub (zie bijlagen).

Overige informatie

Voor meer informatie over lipdub filmpjes maken kun je hier kijken. Vanaf les twee worden ook andere ruimtes binnen de school gebruikt naast het lokaal waar in gestart wordt. Het kan raadzaam zijn om lokalen vroegtijdig te reserveren en collega’s op de hoogte te stellen.

Geef je les in het speellokaal zonder beamer? Op de meeste stereo-installaties kun je een smartphone aansluiten. Speel de muziek via Youtube op je smartphone af. Een volledige lijst van alle Kunstkracht, leerlijn dans muziek vind je hier.

Les 2 en 5 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.


Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.