Basisreeks - Cultuur & WNT - PO groep 7

Kunstkracht

Theater & Techniek

De leerlingen ontdekken in de lessenserie theater & techniek dat een theatervoorstelling grotendeels bepaald wordt door de gebruikte techniek die ingezet wordt om er een mooi beeld/geheel van te maken. Leerlingen leren dat door de inzet van licht, decor, geluid, kostuums en special effects (rookmachines, bewegende onderdelen, projecties etc.) je een interessante, aantrekkelijke voorstelling neer kunt zetten en de inhoud van een verhaal en de kwaliteit van de voorstelling hiermee kan versterken.

Les 1:
De leerlingen leren dat je met stemtechnieken, geluidseffecten en muziek een verhaal kunt ondersteunen.

Les 2:
In deze les ontdekken de leerlingen door middel van proefjes de invloed van licht en kleuren op voorwerpen/achtergronden.

Les 3:
De leerlingen maken op basis van een verhaal/draaiboek een eigen ontwerp voor een toneelbeeld. Ze leren hierbij te denken aan gebruik van licht, kleuren, voorwerpen, decorstukken, projecties of special effects. De leerlingen maken één toneelbeeld voor een stuk uit een theatervoorstelling waarbij er op twee verschillende locaties iets gebeurt.

Les 4:
Door een aantal video’s van theaterproducties te kijken, krijgen de leerlingen een beter beeld van een theater, een speelvlak, lichttechniek, een lichtplan, geluid, special effecten, decor en kostuums. Ze maken per groepje een keuze voor de special effects passend bij hun toneelbeeld.

Les 5:
De leerlingen bouwen een minitheater. Ze bedenken en schrijven een kort verhaal als basis voor een toneelstukje. Ze zorgen voor een toepassing van diverse technieken. Ze zijn in staat een efficiënte taakverdeling te maken.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Cultuur & WNT
Thema Theater & Techniek
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Digibord, Chromebooks/laptops met koptelefoons.
  • Leskist groep 7: drie LED lampen die van kleur veranderen, een richtbare spot en een op statief¸ vijf zaklampen, één stekkerdoos en verlengsnoer (zie website Cultuurweb).
  • Papier: witpapier A4, A2 en A1 (1 stuk), papier met lijntjes en pennen/ potloden.
  • Doos met voorwerpen welke geluid kunnen maken; bel, fluitje, glazen pot, knikkers etc.
  • Knutselmateriaal: papier, karton, lijm, hout, lapjes stof, evt. piepschuim, kleurpotloden, verf, kartonnen dozen, rode, groen-gele en blauwe verf en evt. doorzichtige papiertjes groen, blauw en rood.
  • Witte voorwerpen (bijv. vaas, bloempot, koffiekopje), groene appel, rode appel, banaan.
  • Bijlagen les 2, 3, 4 en 5.
  • Evt. mobiele telefoon, tablet of videocamera met opnamefunctie, megafoon en microfoon, ouderwetse platenspeler met langspeelplaat.
  • Evt. extra stekkerdozen en verlengsnoeren.
  • Evt. handpop(pen), een koker, pion, plastic buis om doorheen te praten.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft een leskist beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

Er kan gekozen worden om lampen van de schoolinstallatie te gebruiken, eventueel met gebruik van rode, blauwe en groene filters.


Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.