Basisreeks - Theater - Peuters 2-4 jaar

Kunstkracht

Dierentuinbezoek

Workshop 1:
Eerst bellen we iedereen om te vragen of ze meegaan naar de dierentuin. Aan de hand van de prent van Charlotte Dematons gaan we op weg. We zingen onderweg een liedje en komen verschillende dingen tegen, zoals een tractor en een motor. Als we bij de dierentuin zijn, kopen we een kaartje en bezoeken we een aantal dieren die we op de prent zien.

Workshop 2:
Aan de hand van de prent wordt de dierentuin bezocht. Eerst worden de dieren bekeken. Dan zien de peuters dat de olifanten gepoept hebben en brainstormen over hoe dieren poepen en plassen. Daarna spelen ze een spel, waarbij ze zelf dieren zijn die steeds naar een ander verblijf verplaatst moeten worden. Tot slot worden er dierenliedjes gezongen.

Workshop 3
Deze workshop gaat uit van de geluiden die dieren maken en zoomt daarbij in op de apen. Eerst wordt er naar het liedje ‘Elk dier maakt zijn eigen geluid’ van Dirk Scheele geluisterd en worden de dieren nagedaan. Daarna wordt de prent weer bekeken. Vervolgens wordt er een apenspel gespeeld. Er wordt een tik-spelletje gespeeld, omdat Bokito is ontsnapt!

Workshop 4:
Deze workshop draait om zoeken en verstoppen. Eerst lopen de peuters een zelfverzonnen route op de kaart. We zijn iemand kwijt! Daarna wordt er aan de hand van sporen een spoorzoekersspel gespeeld. Ze spelen een diersoort die goed is in na-apen, namelijk de papagaaien. Tot slot wordt kort herhaald welke dieren we allemaal hebben bezocht.

Workshop 5:
Eerst mogen de peuters nog even snel bij de dieren kijken die ze graag nog (een keer) willen zien. Vervolgens gaan we bij de slapende leeuwen kijken en brullen de peuters hard als leeuwen. Daarna wordt uitgebeeld dat we nog een ijsje krijgen en de speeltuin bezoeken. Tot slot gaan we terug naar huis met de auto en nemen we afscheid van elkaar.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Doelgroep Peuters
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Prent ‘Dierentuinen in Nederland’ uit het boek Nederland van Charlotte Dematons.
Vijf matten of bijv. tape om plekken te markeren.
Een fluitje of belletje
Een groot kleed, waar een peuter onder past.
Print van voetsporen (twintig stuks) van een dierentuindier, bij voorkeur op gekleurd papier, evt. met bijbehorende knuffel.
Vier dierenafbeeldingen (giraf, olifant, leeuw, aap) en één leeg A4-tje op vijf pionnen geplakt.
Liedjes: ‘Klein blauw autootje’, ‘Ik zag twee beren’ en ‘Elk dier maakt zijn eigen geluid’ van Dirk Scheele. Tekst.
Evt.: twee of meer telefoons, een grote tas, entreekaartjes (dit kunnen lege papiertjes zijn), een speelgoedkassa, een portemonnee.

Overige informatie

Het totale prentenboek van Charlotte Dematons is geschikt voor deze leeftijd om samen te bekijken en te bespreken.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.