Basisreeks - Erfgoed - Peuters 2-4 jaar

Kunstkracht

Vroeger

Workshop 1:
In deze workshop maken de peuters kennis met de spullen uit de Oude doos. Ze vinden een album met de foto van Peet, een kind van vroeger. Peet heeft klompen aan. Ze leren over kippen en eieren. De oude kinderliedjes gaan over kippen en klompen. Ze mogen op klompjes lopen en gaan eieren rapen. De nadruk in deze workshop ligt op de zintuigelijke ervaring van voelen met handen en voeten.

Workshop 2:
In de tweede workshop vinden de peuters de foto van oma. Ze leren dat warme sokken vroeger door oma gebreid werden van wol. Vervolgens gaan ze aan de slag met de schapenwol. Ze ontdekken hoe zacht het voelt en hoe het ruikt. Ze horen liedjes over wol en schapen. Ze spelen een spelletje met de sokken. De nadruk in deze workshop ligt op de zintuigelijke ervaring van ruiken en voelen.

Workshop 3:
In deze workshop gaan de peuters warme pap eten. Ze vinden een foto van moeder kookt. Ze leren over de ingrediënten van ouderwetse pap. Ze gaan aan de ingrediënten voelen en warme beschuitpap proeven. De liedjes gaan over melk. De nadruk in deze workshop ligt op de zintuigelijke ervaring van ruiken en proeven.

Workshop 4:
Deze workshop gaat opnieuw over eten, maar nu met een Westlandse insteek. Op de foto is vader op de tuin aan het werk. Er worden komkommers geoogst. De peuters gaan Westlandse groenten voelen en proeven. De nadruk in deze workshop ligt op de zintuigelijke ervaring van voelen en proeven.

Workshop 5:
In deze laatste workshop gaan de peuters poppenkleertjes wassen in een teiltje. Ze vinden de foto van Corrie die de poppenwas doet en ruiken aan een stuk zeep. Ze leren een liedje over wassen en over water, waarbij de klompjes opnieuw gebruikt worden. Ze ruiken de geur van groene zeep en waspoeder en spelen met water en sop. Ook gaan de peuters oefenen met het gebruik van knijpers. De nadruk in deze workshop ligt op de zintuigelijke ervaring van voelen en ruiken.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Doelgroep Peuters
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Leskist 'De oude doos'.
Extra materialen: groot kleed, pannetje om melk te koken of thermoskan voor warme melk, kommetjes en lepeltjes, theedoeken als slab, tafelkleedje of grote doek, plankjes en mesje, bordjes, afwasteiltje, poppenkleertjes.
Boodschappen: eieren, beschuit, (basterd)suiker, kaneel, komkommer, paprika, bloemkool, stuk zeep, potje groene zeep (supermarkt), waspoeder.
Aanvullend: plastic eieren voor jongste peuters, rieten mandje voor eieren, breinaalden/breiwerkje, plankjes en mesjes om kinderen zelf komkommer te laten snijden, vergeten groenten.
Liedteksten (zie bijlagen).

Overige informatie

Deze workshop is opgezet voor groepjes van maximaal acht peuters.
Let op: Workshop 1 en 3 vragen voorbereiding in de vorm van eventueel eieren koken en melk koken of pap maken. In workshop 5 gaan de peuters spelen met water en zeep, waardoor hun kleren nat en de vloer glad kan worden.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.