Basisreeks - Literatuur & Filosofie - Peuters 2-4 jaar

Kunstkracht

Tegenstellingen

Workshop 1:
De peuters maken kennis met het begrip tegenstellingen aan de hand van het boek Tegenstellingen: Jongen of meisje, warm of koud…de wereld zit vol tegenstellingen. Maar de tegenstellingen in dit boek zijn niet altijd wat ze lijken. Regent het of schijnt de zon? Zit het uiltje binnen of buiten? En is de bal nu klein… of groot? Draai de doorkijkpagina’s om en laat je verbazen door de verrassende tegenstellingen die tevoorschijn komen! Na het bekijken van het boek gaan de peuters zelf de tegenstellingen uitbeelden.

Workshop 2:
Tijdens deze workshop maken de peuters kennis met de begrippen groot en klein. Door te bewegen zullen ze voelen wat het verschil tussen groot en klein is. Vervolgens praten ze erover en tot slot tekenen ze de begrippen groot en klein.

Workshop 3:
Tijdens deze workshop staan de begrippen binnen en buiten centraal. De peuters ervaren letterlijk wat binnen en buiten is. Ze gebruiken hierbij hun zintuigen: ruiken en horen.

Workshop 4:
Tijdens deze workshop ontdekken de peuters de begrippen hard en zacht. Ze luisteren naar twee gedichten over hard en zacht. Daarna voelen ze harde en zachte materialen en gaan ze deze materialen sorteren.

Workshop 5:
Tijdens deze workshop bekijken de peuters nog eenmaal het boek Tegenstellingen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met de tegenstelling leeg en vol. Ze krijgen een afbeelding van iets leegs en gaan zelf op kalkpapier iets vols tekenen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep Peuters
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

Boek ‘Tegenstellingen’ van Patrick George.
Gedicht ‘Zacht’ en ‘Hard’ van Rian Visser, uit: Zacht zijn de wolken (zie bijlagen).
Zachte materialen (kussen of lap stof, knuffels, watjes, veren, zachte stofjes, kwastje etc.) en harde materialen (dienblad of plankje, steen, plastic beker, bal, knopen, noot etc.).
Gekleurd met papier met daarop ‘hard’ en ‘zacht’ geschreven.
Kleurkopieën van een lege kapstok en een lege kast.
Tekenpapier, twee vellen papier en A4-kalkpapier.
Potloden en viltstiften.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.