Wereldorïentatie - Vakoverstijgend - PO groep 2

Kunstkracht

Overgang winter-lente

Les 1: theater
De leerlingen praten over een wintertuin en een lentetuin. Ze spelen bolletjes die uit de grond komen en bloem worden en vogels die terugkeren in de tuin en daar een nestje gaan bouwen. Ze combineren dit en laten zo de wintertuin tot leven komen in de lente.

Les 2: literatuur
De les start met een korte introductie over de seizoenen ‘winter’ en ‘lente’. Daarna wordt er een gedicht voorgelezen en een kringgesprek gevoerd. De les wordt afgerond kort versje met gebaren.

Les 3: muziek
We luisteren naar De Vier Jaargetijden van Vivaldi, naar de delen winter en lente. Wat zijn de kenmerken, wat de verschillen? En kunnen we zelf een overgang maken met klank? Zo maken we ons eigen hoorspel.

Les 4: beeldende kunst
In deze les wordt er gestart vanuit een koude winter met ijskristallen. De leerlingen ‘toveren’ uit koffiefilters ijskristallen tevoorschijn die later door de warmte van de lente smelten en veranderen in kleurige bloemen en/of vlinders.

Les 5: dans
Van glijdende schaatsbewegingen naar het ontdooien van het ijs tot een bloemetje die in de bloei staat. Het proces van deze veranderingen worden in deze les uitgebeeld en ervaren door middel van dans.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Vakoverstijgend
Thema Seizoenen
Doelgroep PO
Niveau Wereldorïentatie
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om muziek van internet af te spelen.
Witte (ronde) koffiefilters.
Zwarte en bruine niet-watervaste stiften.
Onderlegger (i.v.m. water en stift).
Pijpenragers (zwart en/of groen).
IJsblokjes.
Scharen.

Overige informatie

Dit is een voorbeeldreeks wereldoriëntatie aansluitend bij het creatief proces en diverse kunstdisciplines. Gebruik de handreiking ‘Wereldoriëntatie volgens het creatief proces’ om zelf thema’s uit te werken.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.