Wereldorïentatie - Vakoverstijgend - PO groep 4

Kunstkracht

De oertijd

Les 1: dans
De mensen uit de oertijd zagen er heel anders uit dan nu. Sommigen leken zelfs op apen! Hoe zouden die dan bewogen hebben? In deze les onderzoeken we de verschillende bewegingen van de oermens tot de mens van nu.

Les 2: literatuur
Moet jij ’s avonds direct na het eten naar bed? Of mag je nog even opblijven? En zeur je wel eens dat je nog wat langer wilt opblijven? Dan gaat het bij jou wel heel anders dan in de oertijd!

Les 3: theater
De leerlingen verdiepen zich in het leven in de oertijd door handelingen in de oertijd uit te beelden en door op zoek te gaan naar de manier van communiceren van de oermens. Ze bereiden scènes voor over de strijd om te overleven en spelen deze voor elkaar.

Les 4: beeldende kunst
Verf uit een tube en een potlood, dat kenden ze in de oertijd niet. Toch kon men tekenen en werd er middels grotschilderingen gecommuniceerd. Hiervoor gebruikten ze dingen uit de natuur. In deze les onderzoeken de leerlingen welke kleuren de natuur afgeeft en maken ze van natuurlijke producten een oertekening/-schildering.

Les 5: muziek
In deze les onderzoeken we wat voor instrumentjes er zijn geweest in de oertijd en hoe je zelf iets kan maken wat erop lijkt.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Vakoverstijgend
Thema Oertijd
Doelgroep PO
Niveau Wereldorïentatie
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om afbeeldingen, muziek en filmpjes van internet te tonen.
Papier, pen of potlood.
Theaterbriefjes geprint (zie bijlagen).
Houtskool.
Een stuk groente/fruit wat kleur afgeeft (bijv. voorgekookte bietjes) per leerling.
Papier met een wat grovere structuur .
Evt. gevonden stenen die kleur afgeven.
Materiaal om fluitjes te maken, bijv.: winterwortelen, buisjes om de binnenkant mee uit te halen in twee maten, mesjes, eikeldopjes, bladeren, jonge twijgjes/takjes, bamboe.

Overige informatie

Dit is een voorbeeldreeks wereldoriëntatie aansluitend bij het creatief proces en diverse kunstdisciplines. Gebruik de handreiking ‘Wereldoriëntatie volgens het creatief proces’ om zelf thema’s uit te werken.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.