Wereldorïentatie - Vakoverstijgend - PO groep 3

Kunstkracht

Afrika

Les 1: beeldende kunst
Deze les introduceert het thema Afrika via de dieren. De leerlingen veranderen hierbij, door middel van een zelfgemaakt masker, in dieren uit de jungle.

Les 2: theater
De leerlingen praten over dieren in Afrika en hun gedragingen. Ze laten in groepjes een levend schilderij zien van Afrika en proberen in spel van verschillende Afrikaanse dieren de manieren van lopen, bewegen en het gedrag uit. Ze maken een scène over een safaritocht en bepreken hun ervaringen na.

Les 3: muziek
De leerlingen maken kennis met Afrikaanse muziek en muziekinstrumenten. Met het lied Olele olele moliba makasi gaan ze aan de slag meet het maken van ritmes en het inzetten van muziek als communicatiemiddel.

Les 4: dans
Tijdens deze les leren de leerlingen dat de Afrikaanse cultuur bestaat uit verschillende rituelen, waaronder een oogstdans. De leerlingen onderzoeken de handelingen van het oogsten en verbeelden deze in bepaalde bewegingen tot een dans.

Les 5: literatuur
Het is zo droog in het land van ‘Ngoro, dat de oogst van zijn moeder dreigt te mislukken. ‘Ngoro bedenkt een plan: hij gaat een brief schrijven aan de zon!

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Vakoverstijgend
Thema Afrika
Doelgroep PO
Niveau Wereldorïentatie
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes en muziek van internet af te spelen.
Half-masker sjablonen.
Kunstmaterialen: nietmachine, scharen, potloden, lijm, fotocamera met usb-kabel, gekleurd stevig A4-papier, elastiek.
Document ‘Muzikale opvoeding LKO 526 Diversiteit en Leren’.
Lied ‘Olele olele moliba makasi’ (bladmuziek in bijlagen, mp3 op website Cultuurweb).
Papier, pen of potlood.

Overige informatie

Dit is een voorbeeldreeks wereldoriëntatie aansluitend bij het creatief proces en diverse kunstdisciplines. Gebruik de handreiking ‘Wereldoriëntatie volgens het creatief proces’ om zelf thema’s uit te werken.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.