Wereldorïentatie - Vakoverstijgend - PO groep 1

Kunstkracht

Overgang zomer-herfst

Les 1: beeldende kunst
Na een kringgesprek over de seizoenen herfst en zomer gaan de leerlingen zomerse bloemen schilderen op een rol behangpapier. Het wordt herfst en de kleuren veranderen. Met blauwe vingertoppen laten de leerlingen het regenen op hun geschilderde bloemen. Daarna bespreken ze hoe de kleuren zijn veranderd.

Les 2: theater
De leerlingen denken na over de invloed van het weer op de veranderende natuur van zomer naar herfst en bespreken dit in een kringgesprek. Ze laten de regen klinken met vingertoppen en handen, onderzoeken hoe ze wind in verschillende windrichtingen kunnen verbeelden. Tot slot spelen ze het proces van bomen in de storm en het resultaat daarvan.

Les 3: dans
Wat gebeurt er met de bloemen en de bladeren als we van de zomer naar de herfst gaan? De leerlingen onderzoeken de verschillende bewegingen en tempoverschillen die tijdens de proces voorkomen. En wie komt er daarna om de hoek kijken? De spin!

Les 4: literatuur
De les start met een korte introductie over de seizoenen ‘zomer’ en ‘herfst’ en een gedicht. Daarna volgt er een kringgesprek over de overgang en de verschillen tussen beide seizoenen. De les wordt afgerond met een kort versje met gebaren.

Les 5: muziek
We luisteren naar ‘De Vier Jaargetijden’ van Vivaldi, van de zomer naar de herfst. Wat zijn de kenmerken, wat de verschillen? En kunnen we zelf een overgang maken met klank? Zo maken we ons eigen hoorspel.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Vakoverstijgend
Thema Seizoenen
Doelgroep PO
Niveau Wereldorïentatie
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De mogelijkheid om filmpjes en muziek van internet af te spelen.
Gereedschap: verfschorten, kwasten, verfbakjes, tape.
Kunstmaterialen: verf (in elk geval rood, geel en blauw), behangpapier (wit).
Schoonmaakspullen: waterpotten, vochtige schoonmaakdoekjes.
Evt. een paar herfstbladeren en een afgewaaide tak.

Overige informatie

Dit is een voorbeeldreeks wereldoriëntatie aansluitend bij het creatief proces en diverse kunstdisciplines. Gebruik de handreiking ‘Wereldoriëntatie volgens het creatief proces’ om zelf thema’s uit te werken.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.