Rekenen - Vakoverstijgend - PO groep 8

Kunstkracht

Meten, breuken en procenten

Breuken:

  1. Kavels indelen (beeldende kunst). De leerlingen halen de hele uit de breuk, vereenvoudigen breuken en combineren breuken met verschillende noemers.
  2. Muziek delen (muziek). De leerlingen leren breuken te herkennen in muziek en kunnen hier zelf breuken mee maken.
  3. Theatrale verhoudingen (theater). De leerlingen leren de verhouding tussen breuken, procenten en kommagetallen begrijpen.


Meten:

  1. Routekaartje maken en route lopen (theater). De leerlingen rekenen op schaal en meten.
  2. Gedicht ‘De wandelman’ (literatuur). De leerlingen rekenen op schaal en meten.
  3. De leerlingen werken met afstanden op een kaart (verschillende schalen) en berekenen de afstand op grond van de schaal.
  4. Minimensen deel 2 (beeldende kunst). De leerlingen maken een object voor een minimens. Ze maken dit object op dezelfde schaal, zodat het echt bij het figuur past. Ze leren hierbij werken met rekenen op schaal.


Procenten:

  1. Ziekenhuistikkertje (theater). De leerlingen leren procenten te berekenen aan de hand van het spel ziekenhuistikkertje.
  2. Theatraal uitverkoop berekenen (theater). De leerlingen leren procenten berekenen door een groepsspel in winkelscènes ten tijde van de uitverkoop. Ze bepalen met elkaar om welk product het gaat, wat dit normaal kost, hoeveel procent korting er op het product zit en wat de nieuwe prijs is.
  3. Zingend procenten schatten (muziek). De leerlingen leren procenten inschatten aan de hand van een lied.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Vakoverstijgend
Thema Meten, breuken en procenten
Doelgroep PO
Niveau Rekenen
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden per werkvorm toegelicht. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

Bij het lesmateriaal vind je ook het bestand Werkvormkaarten Kunstkracht 10 vakoverstijgend groep 8. In dit bestand vind je alle werkvormen in taal, rekenen en topografie die voor groep 8 beschikbaar zijn. Deze kaarten zijn ook gedrukt beschikbaar op de Westlandse scholen. Als je op de eerste pagina van de werkvorm klikt, kom je automatisch in het bestand waarin de werkvorm volledig uitgewerkt is en waar je ook de benodigde linkjes naar filmpjes, muziek en websites vindt. Neem voor meer informatie contact op via info@westlandcultuurweb.nl

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.