Rekenen - Vakoverstijgend - PO groep 5

Kunstkracht

Tafels, delen en meetkunde

Delen:

 1. De getallenboom (literatuur). De leerlingen verkennen deelsituaties, oefenen van het delen in samenhang met vermenigvuldigen en herhalen delen zonder rest.
 2. Wie krijgt wat? (literatuur). De leerlingen verkennen deelsituaties en herhalen delen zonder rest.
 3. Mikado (beeldende kunst). De leerlingen kunnen grote getallen delen.
 4. Ritmisch delen (muziek). De leerlingen leren (ritmisch) delen.


Meetkunde:

 1. In mijn klaslokaal zit ik daar! (beeldende kunst). De leerlingen maken kennis met schaalconstructies op de plattegrond aan de hand van hun eigen klaslokaal en richten de plattegrond van de klas verder in.
 2. Een compositie van symmetrie (dans). De leerlingen maken kennis met symmetrie en kunnen door middel van bepaalde houdingen van leerlingen laten zien wat symmetrie inhoudt.
 3. Een route dansen (dans). De leerlingen kunnen aan de hand van de schaal zelf uitrekenen hoeveel stappen ze in het echt moeten maken.
 4. Kikkers en vogels (literatuur). De leerlingen leren over vogelvluchtperspectief, positiebepaling, plattegronden en schaal.


Vermenigvuldigtafels:

 1. De tafel van 3 met soldatenopdrachten (theater). De leerlingen leren de tafel van 3.
 2. Tafels dansend visualiseren (dans). De leerlingen kunnen (dansend) de tafels 2, 3, 4, 5, 6 en 10 visualiseren.
 3. Klappend tafels automatiseren (muziek). De leerlingen kunnen een klapritme van vier tellen bedenken en deze combineren met het opzeggen van een tafel.
 4. De zingende tafels (muziek). De leerlingen automatiseren en leren de tafels.
 5. Tafelbomen deel 2 (beeldende kunst). De leerlingen kunnen de tafels van 3, 4, 7, 8 en 9 visualiseren. Optioneel: tafel van 20 en 30 (vraagt wel extra tijd!).

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Vakoverstijgend
Thema Tafels, delen en meetkunde
Doelgroep PO
Niveau Rekenen
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per werkvorm. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

Bij het lesmateriaal vind je ook het bestand Werkvormkaarten Kunstkracht 10 vakoverstijgend groep 5 In dit bestand vind je alle werkvormen in taal, rekenen en topografie die voor groep 5 beschikbaar zijn. Deze kaarten zijn ook gedrukt beschikbaar op de Westlandse scholen. Als je op de eerste pagina van de werkvorm klikt, kom je automatisch in het bestand waarin de werkvorm volledig uitgewerkt is en waar je ook de benodigde linkjes naar filmpjes, muziek en websites vindt. Neem voor meer informatie contact op via info@westlandcultuurweb.nl

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.