Basisreeks - Beeldend - SO alle jaren

Kunstkracht

Ben je helemaal bestippeld?

Les 1:
De leerlingen gaan op ontdekkingstocht. Ze zijn zelfontdekkend bezig met verschillende materialen die de leerkracht op de tafel heeft neergezet. Er is geen opdracht of thema en het is niet de bedoeling dat de leerkracht vertelt wat zij moeten doen. Het doel is om de eigen creativiteit te stimuleren. Deze les kan steeds weer met verschillende materialen en technieken herhaald worden.

Les 2:
Geïnspireerd door Aboriginal art gaan de leerlingen werk maken dat bestaat uit stippels. Ze stempelen met hun vingers en verschillende materialen op papier en/of stof.

Les 3:
Geïnspireerd door de kunstenares Kusama gaan de leerlingen bestippelde sculpturen maken. Vandaag gaan de leerlingen aan de basisvorm kleien: gladde ronde bollen en ronde vormen, klein en/of groot.

Les 4:
Geïnspireerd door de kunstenares Kusama gaan de leerlingen bestippelde sculpturen maken. Vandaag gaan ze hun vorm verven met een spons en daarna bestippelen met verf en verschillende materialen.

Les 5:
Geïnspireerd op het werk van Julian Schnabel plakken de leerlingen allerlei kapotte ronde vormen op een stevig stuk karton. Daarna verven of stippelen zij er vormen en/of figuren op.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Ben je helemaal bestippeld?
Doelgroep SO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes en afbeeldingen van internet te tonen.
  • Gereedschappen: kwasten, scharen, evt. een ronde tamponeer kast, schorten, potloden, onderleggers voor de klei, bakjes met water, gehalveerde afwassponsjes, doekjes voor de vingers, goede lijm.
  • Kunstmateriaal: behangerslijm (pulp), draad, rietjes, knopen, doppen, verf, stevig wit A5-papier, stof, verf in bakjes, stempelmateriaal, kurk, satéstokjes, klei, primaire kleuren verf in bakjes, stempelmateriaal zoals rietjes, wattenstaafjes of doppen, stevig A2-papier of karton, verknipte/gescheurde plastic/papieren borden, knopen, bierviltjes.

Overige informatie

Bij elke les staan er twee alternatieve opties die zijn aan te passen aan de moeilijkheidsgraad. Deze staan bij lesfase vier onder ‘aanwijzingen’.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.