Basisreeks - Beeldend - SO alle jaren

Kunstkracht

Op avontuur met lijnen

Les 1:
De leerlingen gaan op ontdekkingstocht. Ze zijn zelfontdekkend bezig met verschillende materialen die de leerkracht op de tafel heeft neergezet. Er is geen opdracht of thema en het is niet de bedoeling dat de leerkracht vertelt wat zij moeten maken. Het doel is om de eigen creativiteit te stimuleren. Deze les kan steeds weer met verschillende materialen en technieken herhaald worden.

Les 2:
Geïnspireerd door de kunstenaar Jackson Pollock gaan de leerlingen spetterende en druppelende lijnen maken. Ze gebruiken daarbij bijzondere kwasten zoals een afwasborstel, stokjes en hun vingers.

Les 3:
Tekenen met textiel. De leerlingen maken een tekening met draad, touw en reepjes textiel.

Les 4:
De leerlingen laten zich inspireren door Alexander Calder en maken met chenille raad, knopen, kralen, stukjes foam en piepschuim sculpturen.

Les 5:
De leerlingen maken een sculptuur van verschillende soorten lijnen. Ze werken met klei, satéstokjes en verschillende soorten draad en touw.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Op avontuur met lijnen
Doelgroep SO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes en afbeeldingen van internet te tonen.
  • Gereedschappen: kwasten, scharen, grote kwasten, afwasborstel, satéstokjes, schorten, tang om chenilledraad mee te knippen, behangerslijm in bakjes/kommetjes, meeknipschaar, onderleggers voor klei.
  • Kunstmaterialen: bakjes met materialen: behangerslijm (pulp), zand, stukjes touw, ongekookte spaghetti, ijsstokjes, stukjes dun papier, stevig wit A5-papier. Groot stuk wit papier (achterkant behangrol, meerdere vellen aan elkaar vastgemaakt of een laken). Verdunde verf (rood, geel, blauw, zwart en wit) in bakjes, één bakje met onverdunde verf, korte en lange stukken chenilledraad, kralen (voor om chenilledraad), kleine stukjes foam met gaatje, knopen, stukjes piepschuim om de draden in te steken, verschillende soorten voorgeknipt draad (lang en kort, dunne en dikke wol, dun en dik touw), voorgeknipte dunne reepjes textiel/leer, stevig A3-papier, hard drogende klei, satéstokjes, rietjes, voorgeknipt koperdraad, voorgeknipt dun/dik/hard/zacht touw/draad.

Overige informatie

Bij elke les staan er twee alternatieve opties die zijn aan te passen aan de moeilijkheidsgraad. Deze staan bij lesfase vier onder ‘aanwijzingen’.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.