Verdiepingsreeks - Media - PO groep 8

Kunstkracht

Echt of niet?

In deze lessenreeks wordt kennis gemaakt met reportage, documentaire en mockumentary en kunstenaars die werken met deze discipline en onderzoeken dit d.m.v. verschillende materialen en technieken met een videocamera. Ze begrijpen hoe een reportage, documentaire en mockumentary gemaakt wordt, hoe zij de film naar eigen hand kunnen zetten, ermee kunnen spelen en manipuleren. Ze kunnen het inzetten voor het verbeelden van een eigen verhaal of gebeurtenis. 

Les 1:
De leerlingen leren wat een mockumentary is, brainstormen met een thema, maken zelf associaties en bedenken stellingen vanuit het thema ‘onmogelijk(?)’ en maken keuzes. De leerlingen maken een scenario en reflecteren op hun ervaringen.

Les 2 (extern):
De leerlingen gaan verder met hun scenario van de vorige les over het onderwerp om filmmanipulatie in te zetten in hun eigen film. Ze maken een storyboard ter voorbereiding op de filmopnames.

Les 3:
De leerlingen doen ervaring op in het verfilmen van hun mockumentary scenario en storyboard en passen de geleerde film- en manipulatietechnieken toe.

Les 4 (extern):
De leerlingen leren monteren met hun eigen opgenomen beeldmateriaal en vertellen hun eigen manipulatieve verhaal in een film. Ze worden bewust gemaakt van de vragen: wat laat ik wel en wat laat ik niet zien? Ze leggen een koppeling naar de mediaomgevingen in onze huidige maatschappij. Ze leren hun eigen filmbestanden te editen tot een eindresultaat met daarin alle benodigde filmonderdelen, zoals een titel, een aftiteling en gebruik van muziek. De leerlingen kunnen reflecteren op hun creatieve proces en de macht van de filmmaker.

Les 5:
De leerlingen bekijken de gemaakte video’s en oefenen hun presentatievaardigheden.  Bewustwording van eigen leerproces en leerprocessen van de andere leerlingen horen hierbij, net als reflecteren op het eigen leerproces, de zelfgemaakte films als eindproducten.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Documentaire, reportage en mockumentary
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes te tonen.
  • A3-papier en pennen.
  • Scenarioformulier, geprint per drietal (zie bijlagen).
  • Eén camera per drie leerlingen.
  • Eén computer per drie leerlingen.
  • Instructie bewerkingsprogramma’s media (zie website Cultuurweb).

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

De technische kant van het afsluiten van de les kan ook op een ander moment uitgevoerd worden.

Les 2 en 4 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.