Verdiepingsreeks - Media - PO groep 2

Kunstkracht

Fotospellen

In deze lessenreeks maken de leerlingen een verdiepingsslag met de opgedane kennis en ervaring vanuit de basisreeks op het gebied van fotografie. Ze begrijpen hoe een foto gemaakt wordt, hoe zij de foto naar eigen hand kunnen zetten, ermee kunnen spelen of manipuleren, kunnen hiermee werken en kunnen het inzetten voor het verbeelden van een eigen verhaal of gebeurtenis. 

Les 1 (extern):
De leerlingen bespreken en analyseren met de externe docent verschillende foto's vanuit het oog van de maker, de fotograaf. Ze leren hoe ze verschillende perspectieven kunnen toepassen, wat het gebruik van deze perspectieven in een foto teweegbrengt (beeldtaal) en hoe deze in te zetten.

Les 2:
De leerlingen maken portretfoto’s met verschillende emoties van elkaar. Ze presenteren in groepjes hun gekozen foto voor de klas en reflecteren het proces.

Les 3 (extern):
De leerlingen bespreken en analyseren klassikaal met de externe docent wat een fotocollage is. Ze leren hoe ze een gezichtsonderdeel scherp en goed gekaderd in beeld kunnen brengen en hoe ze met verschillende foto's een beeld (fotocollage) kunnen maken.

Les 4:
De leerlingen maken in groepjes een collage van zelfgemaakte foto's en presenteren dit.

Les 5:
De leerlingen reflecteren op het eigen leerproces, de zelfgemaakte foto’s als eindproduct en het werk van anderen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Fotografie
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om afbeeldingen op het digibord te tonen.
  • De mogelijkheid om de door de leerlingen gemaakte foto’s uit te printen.
  • Eén camera per drietal.
  • Achtergrondvellen, zo groot mogelijk (A0).
  • Lijm, scharen en rolletjes plakband.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

De technische kant van het afsluiten van de les kan ook op een ander moment uitgevoerd worden.

Les 1 en 3 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.