Basisreeks - Media - PO groep 5

Kunstkracht

Het betere knip- en plakwerk

Les 1:
De leerlingen maken kennis met de begrippen ‘manipulatie’ en ‘metamorfose’ en weten hoe de werkelijkheid wordt gemanipuleerd in modetijdschriften. In groepjes gaan de leerlingen elkaar fotograferen. Ze kiezen één foto en gaan het model een metamorfose geven in het computerprogramma GIMP.

Les 2 en 3:
De leerlingen maken kennis met het begrip ‘plagiaat’ en de kunstenaar Andy Warhol. Ze ‘jatten’ een foto van een ander groepje en bewerken die op de computer in de bekende Andy Warhol stijl. Ze werken hier twee lessen aan.

Les 4 en 5:
De leerlingen maken kennis met de kunstenares Eugenia Loli en het maken van een digitale fotocollage. Ze knippen afbeeldingen uit tijdschriften, fotograferen die en bewerken die op de computer. Ze werken er twee lessen aan. In les 4 gaan ze de collage maken, die fotograferen en op de computer plaatsen. In les 5 gaan ze de foto bewerken op de computer.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Digitale fotografie
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om afbeeldingen te tonen op het digibord.
  • De mogelijkheid om door leerlingen gemaakte afbeeldingen uit te printen.
  • Per viertal één camera.
  • Per viertal één computer met GIMP.
  • Instructie GIMP (zie bijlagen), geprint per viertal leerlingen.
  • Scharen, lijm, tijdschriften, kranten, oude foto’s, A4-papier.

Overige informatie

Bij voldoende camera’s en computers kan er ook gewerkt worden in kleinere groepjes. Laat de leerlingen eventueel na de laatste les hun werk op internet plaatsen.
Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.