Basisreeks - Media - PO groep 4

Kunstkracht

Beelden van geluid

Les 1:
De leerlingen maken kennis met het begrip ‘geluid’. Geïnspireerd door alledaagse geluiden gaan ze het geluid verbeelden met teken- en schildermateriaal. Wat voor beelden roepen deze geluiden op?

Les 2:
De leerlingen maken kennis met geluidskunstenaar Justin Bennet. Geïnspireerd door zijn werk gaan de leerlingen een geluidskaart van de school maken.

Les 3:
De leerlingen maken kennis met het begrip ‘sounddesigner’. De leerlingen voeren experimenten uit door geluiden op te nemen gemaakt met meubilair. Klinkt een tafelblad hetzelfde als een tafelpoot?

Les 4:
De leerlingen gaan weer aan het werk als sounddesigner. Geïnspireerd door de kunstenares Wen Chin Fu voeren de leerlingen experimenten uit met voedsel. Hoe klinkt een appel? Hoe klinkt harde pasta als je erop gaat staan?

Les 5:
De leerlingen maken kennis met het begrip soundscape en creëren in groepjes hun eigen soundscape met de geluiden van les 3 en 4.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Geluid
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes via een digibord te tonen.
  • De mogelijkheid om de leerlingen in vier- of vijftallen te laten editen met Windows Movie Maker op computers of laptops.
  • Eén camera per vier- of vijftal leerlingen.
  • A2- of A3-papier, scharen, penselen, kwasten, waterpotten, schorten, tekenpennen, grijze potloden, lijm, ecoline, inkt, aquarelverf of waterinkt, wasco.
  • Geluidsfragmenten (zie bijlagen).
  • Instructie Windows Movie Maker (zie bijlagen).
  • Meubilair en potloden of stokjes om mee te tikken.
  • Voedsel: appels, wortels, bananen, suiker, crackers, harde bonen of erwten, ongekookte spaghetti etc.

Overige informatie

Bij voldoende camera’s en computers kan er ook gewerkt worden in kleinere groepjes. Laat de leerlingen eventueel na de laatste les hun werk op internet plaatsen.
Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.