Verdiepingsreeks - Media - PO groep 5

Kunstkracht

Videostar

De leerlingen maken kennis met het begrip video en videokunstenaars. Ze leren hoe ze met een camera kunnen filmen en hoe ze de bestanden op de computer kunnen plaatsen. De leerlingen experimenteren met verschillende visuele effecten en zien hoe een filmbestand wordt gemaakt in een videobewerkingsprogramma. Ze creëren hun eigen beelden en reflecteren op het proces. 

Les 1:
De leerlingen voeren een screentest uit, leren hoe de camera werkt en hoe ze de zwart-wit foto’s maken en hoe ze extra schaduweffecten kunnen creëren met lampen.

Les 2:
De leerlingen weten wat een videoclip is. Ze kiezen gezamenlijk muziek uit en maken een storyboard. De scènes worden verdeeld onder de leerlingen en er wordt gerepeteerd.

Les 3 & 4 (extern):
Samen met een externe docent werken de leerlingen verder aan hun videoclip. De bedachte scènes worden verfilmd en special effects zoals de green worden toegepast en de clip wordt klassikaal met de docent de ge edit inclusief titel, een aftiteling en muziek. De externe docent edit het uiteindelijke bestand thuis verder af.

Les 5:
De leerlingen editen de gemaakte screentest en de videoclip tot een filmbestand in een videobewerkingsprogramma. Ze reflecteren op het gemaakte werk.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Media
Thema Video
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om afbeeldingen en filmpjes via een digibord te tonen.
  • De mogelijkheid om klassikaal te editen met een videobewerkingsprogramma op het digibord.
  • Eén camera per vier leerlingen.
  • Eén (zak)lamp per vier leerlingen.

Overige informatie

Bij voldoende camera’s en computers kan er ook gewerkt worden in kleinere groepjes.
Westland Cultuurweb heeft drie leskisten met tien camera’s beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer de leskist via deze pagina.

Les 3 en 4 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.