Basisreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 6

Kunstkracht

Nieuws en media

Les 1:
De leerlingen maken kennis met het thema nieuws. Ze leren de 5W’s en de H te herkennen in een nieuwsartikel. Vervolgens spelen de leerlingen een quiz waarin ze ontdekken wat zij  nieuwswaardig vinden. Ook leren ze hierbij dat dit verschilt per persoon, omdat het afhankelijk is van je mening.

Les 2:
In deze les gaan de leerlingen aan de slag met de krant. Ze onderzoeken de Kidsweek in groepjes, aan de hand van een speurtocht.

Les 3:
In deze les voeren de leerlingen een redactievergadering. Vervolgens gaan ze in groepjes aan de slag met het maken van hun eigen nieuwsitems.

Les 4:
De leerlingen werken vandaag verder aan hun krant. Ze maken kennis met de website Nieuwstool, waar ze hun eigen krant online kunnen vormgeven. Aan het einde van de les zijn de leerlingen helemaal klaar met hun krant.

Les 5:
In deze laatste les rapen de leerlingen hun eigen krant. Vervolgens lezen ze hun krant. De les wordt afgesloten met een evaluatie van de krant en een reflectie op de lessenreeks.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Nieuws en media
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om websites te tonen.
  • Bijlage: Oldenburger. G. (6 augustus 2015). Diploma C in de zee. Kidsweek, week 32/33, pagina 5 (zie website Cultuurweb), geprint per tweetal.
  • Bijlage Nieuwsquiz op het bord (zie website Cultuurweb).
  • Kidsweek speurtocht (zie website Cultuurweb), per vijftal geprint.
  • Kidsweken.
  • Poster 5W’s en H (zie website Cultuurweb).
  • Computers.
  • Nietmachines.

Overige informatie

Voor deze lessenreeks zijn Kidsweken nodig. Er is een regeling voor Westlandse basisscholen getroffen. Voor eenmalig 30 kranten wordt €15 in rekening gebracht. Stuur hiervoor een mail naar scholen@yandc.nl. Vermeld in deze mail de contact- en adresgegevens, het weeknummer waarin je het pakket wilt ontvangen en dat het gaat om de ‘Westland Cultuurweb Actie’. Het is ook mogelijk om een proefabonnement af te sluiten: 6 weken lang 15 kranten per week, voor €45. Zie deze website voor meer informatie.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.