Basisreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 2

Kunstkracht

Vroem, vroem, vroem

Les 1:
De leerlingen gaan deze lessenreeks aan de slag met het boek De grote rode bus van Judy Hindley. In deze eerste les denken ze na over alle vervoersmiddelen die ze kennen, en maken ze middels het boek kennis met diverse vervoersmiddelen.

Les 2:
In deze les staat het gat in de weg centraal. De leerlingen denken na over mogelijke oplossingen om het gat in de weg te dichten. Vervolgens maken ze een tekening van hun oplossing. Aan het einde van de les delen de leerlingen hun werken met elkaar.

Les 3:
De leerlingen luisteren vandaag naar het tweede deel van het prentenboek. Vervolgens gaan ze met vetkrijt een vervoersmiddel tekenen. De les wordt afgesloten met een presentatie van de tekeningen in de groepjes.

Les 4:
De leerlingen gaan vandaag aan de slag met de geluiden van vervoersmiddelen. Ze bedenken welk geluid hun verbeelde vervoersmiddel maakt en schrijven dit met behulp van de leerkracht in een geluidswolk. Aan het einde van de les laten de leerlingen hun geluiden aan elkaar horen. Misschien ontstaat er wel een heus concert!

Les 5:
Eerst bedenken de leerlingen enkele ordeningen en groeperen ze zichzelf met hun tekening daarop. Vervolgens voeren ze een filosofisch gesprek over vervoersmiddelen. Tot slot reflecteren ze op de lessenreeks.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Vroem, vroem, vroem
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om een website te laten zien.
  • Prentenboek De grote rode bus van Judy Hindley.
  • Format verteltekening uitgeprint per leerling (zie website Cultuurweb).
  • Geluidswolken (geprint per leerling).
  • Potloden, viltstiften en vetkrijt.
  • Groot vel wit papier, stevig wit A4-papier.
  • Scharen en lijm.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft het boek De grote rode bus beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.