Verdiepingsreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 4

Kunstkracht

Anders waarnemen

De leerlingen ontdekken de wereld om zich heen op een bijzondere manier. Ze leren deze wereld te beschrijven. Ze maken kennis met een aantal zintuigen en hoe je die op een bijzondere manier kunt gebruiken. Ze leren gebeurtenissen en voorwerpen op een bijzondere manier te beschrijven.

Les 1:
De leerlingen raken bekend met het thema van de lessen en worden geprikkeld in hun fantasie. Ze leren goed en bewust om zich heen kijken.

Les 2 (extern):
De leerlingen leren naar een gedicht te luisteren en te horen wat de dichter zegt. Ze maken kennis met verschillende dichtvormen waarbij waarnemingen van de wereld om ons heen centraal staan. De leerlingen schrijven een imitatio-gedicht, waarbij ze leren hoe ze alledaagse gebeurtenissen op een bijzondere manier kunnen weergeven.

Les 3:
De leerlingen denken na over het fenomeen ‘tasten’. Ze proberen bewust te tasten en leren het verschil tussen tasten en voelen. Ze oefenen hun tastzin en het herkennen van voorwerpen die ze niet zien.

Les 4:
De leerlingen leren goed te kijken, kunnen de voorwerpen omschrijven en proberen te raden wat de andere leerlingen omschrijven.

Les 5 (extern):
De leerlingen praten over verschil van waarnemen tussen mensen. Ze leren van elkaar dat gevoelens bij waarnemingen per persoon kunnen verschillen. Ze ervaren dat, door hierover te praten en vooral ook vragen te stellen, men ontdekkingen kan doen die je verrassen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Anders waarnemen
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Kunstmaterialen: stroken papier, pennen en kladpapier.
  • Gereedschap: nietmachine.
  • Bijlage ‘werkblad imitatio’ geprint per tweetal (zie website Cultuurweb).
  • Verschillende voorwerpen in ondoorzichtige zakjes, zoals een dennenappel, een boomblad, gum, paperclip, bontmuts, steen, papieren zakdoekje, speelgoedpopje en –autootje, knuffeltje, snoepje, macaroni, spaghetti, kiwi, chips, schuurpapiertje, spijkers, enz.

Overige informatie

Les 2 en 5 worden gegeven door een externe vakdocent. Een aanbieder is te boeken via website Westland Cultuurweb.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.