Basisreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 4

Kunstkracht

Geheimen

Les 1:
De leerlingen maken vandaag kennis met het thema ‘geheimen’. De les start met het gedicht Geheim. Vervolgens filosoferen en brainstormen de leerlingen over het thema, zowel in duo’s als klassikaal. De les wordt afgesloten met het voorlezen van de eerste twee hoofdstukken uit het boek Het waterpaard van Dick King-Smith.

Les 2:
In deze les gaan de leerlingen schilderen. Ze verbeelden ze voor zichzelf hoe het Waterpaard er volgens hen uitziet. Op de achterkant schrijven ze met wit wasco hun naam. En nu het geheim bewaren, want niemand mag weten welk schilderij van jou is! De les wordt afgesloten met een kwartier voorlezen uit het boek.

Les 3:
De leerlingen ontdekken eerst wie welk schilderij heeft gemaakt. Vervolgens schrijven de leerlingen een geheime complimentenbrief aan een medeleerling. Nadat de postbode de brieven heeft bezorgd, bedenken de leerlingen of een leuk geheim eigenlijk wel geheim zou moeten zijn. De les wordt afgesloten met een kwartier voorlezen uit het boek.

Les 4:
Wat weet jij nog niet van mij? De leerlingen gaan een geheim opschrijven, waarna enkele leerlingen hun geheimen met elkaar delen. Daarna wordt er gefilosofeerd en wordt de mindmap uit les 1 aangevuld. De les wordt afgesloten met een kwartier voorlezen uit het boek.

Les 5:
De leerlingen maken in deze les een Elfje rond het thema Geheimen. Dit schrijven ze netjes in een sleutelgat, waarna ze een deur maken om hun geheime gedicht te verstoppen. Enkele leerlingen dragen hun gedicht voor. De les wordt afgesloten met een kwartier voorlezen uit het boek.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Geheimen
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Boek Het waterpaard van Dick King-Smith.
  • Pen en papier.
  • A3 tekenpapier, zo dik mogelijk.
  • Wit wascokrijt.
  • Verf en de benodigde hulpmiddelen om te schilderen.
  • Een waslijn.
  • A4-tjes met op ieder papier de naam van één leerling.
  • Een doos.
  • Scharen, lijm, eventueel versiersels.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft het boek 'Het waterpaard' beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.