Basisreeks - Literatuur & Filosofie - PO groep 1

Kunstkracht

Op de boerderij

Les 1:
De leerlingen maken vandaag kennis met het boek ‘Boer Boris’ van Ted van Lieshout. De leerlingen denken eerst na over wat er allemaal op een boerderij thuishoort. Vervolgens luisteren ze naar het verhaal van Ted van Lieshout. Ze voegen de zaken uit het verhaal toe aan hun eigen inventarisatie van een boerderij.

Les 2:
Deze les gaan de leerlingen verder met het boek van Boer Boris, en wel met het thema dieren. Nadat ze het vel papier met het woordweb hebben aangevuld met dit thema, luisteren ze naar enkele nieuwe delen van het boek. Vervolgens gaan ze aan de slag met het ordenen van dieren in groepen. De les wordt afgesloten met een filosofisch gesprek over dieren.

Les 3:
In deze derde les lezen jullie het boek uit. Vandaag staan bewegingen centraal. Bij elke pagina bedenkt de leerkracht, eventueel samen met de leerlingen, een beweging. Aan het einde van de les verbeelden de leerlingen diverse dieren in beweging en geluid.

Les 4:
In deze les maken de leerlingen kennis met rijm. Eerst leren ze het herkennen in het boek van Boer Boris. Vervolgens gaan ze met een interactieve powerpoint op zoek naar rijmwoorden. Dit doen ze in groepjes. De les wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling.

Les 5:
In deze laatste les staat groente centraal. De leerlingen verkennen diverse groentes en hun zaden. Ze voeren een filosofisch gesprek over groente. Ze ervaren zelf hoe groente groeit, door middel van filmpjes en het kiemen van bonen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Thema Op de boerderij
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om een powerpoint en filmpjes te tonen.
  • Prentenboek Boer Boris van Ted van Lieshout.
  • Groot vel wit papier en viltstiften.
  • Bijlage ‘Afbeeldingen dieren’ (zie website Cultuurweb), geprint en geknipt.
  • PowerpPoint Rijmen op de boerderij (zie website Cultuurweb).
  • Geprinte handouts (van de powerpoint) per groepje leerlingen en potloden.
  • Verschillende groentes: peentjes, bonen, prei, biet, aardappels.
  • Verschillende zaden (peen, bonen, prei, biet) en een pootaardappel.
  • Drie bonen, diepvrieszakje, tape, keukenpapier.

Overige informatie

Westland Cultuurweb heeft het boek Boer Boris beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.