Extern aanbod - Erfgoed - PO groep 8

Kunstkracht

Werken in het Westland

De workshops voor groep 8 staan in het teken van werken in het Westland. In vier workshops maken de leerlingen kennis met werken als ambachtsman, in de tuinbouw en op de veiling. Voor deze workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Workshop Bezoek aan een (oud) veilingcomplex (externe les)
In deze externe workshop brengen ze een bezoek aan een (oud) veilingcomplex. Ze leren over hoe de veiling is ontstaan en veranderd in de afgelopen decennia. Ook maken ze kennis met de gang van zaken op de veiling en het belang van de veiling voor het Westland(s erfgoed).

Workshop Kennismaken met de historie van de tuinbouw (externe les)
In deze externe workshop brengen ze een bezoek aan het Westlands museum of een tuinbouwbedrijf, of komt er een Westlandse tuinder in de klas. Ze leren over hoe de tuinbouw in het Westland is ontstaan en veranderd in de afgelopen decennia. Ook maken ze kennis met de gang van zaken in de tuin en het belang van de tuinbouw voor het Westland(s erfgoed).

Workshop Bezoek aan een korenmolen (externe les)
In deze externe workshop brengen ze een bezoek aan korenmolen. Er zijn nog enkele korenmolens in het Westland: De Vier Winden in Monster, de molen van ’s-Gravenzande en de Windlust in Wateringen. Ze maken kennis met het ambacht korenmolenaar. Hierbij wordt expliciet ingegaan op de ontwikkeling van de korenmolen en de waarde van het ambacht toen en nu.

Workshop Bezoek aan een ambachtsman (externe les)
In deze externe workshop brengen ze een bezoek aan ambachtsman of -vrouw. Hierbij wordt expliciet ingegaan op de ontwikkeling van het ambacht en de waarde van het ambacht toen en nu. Ook wordt er gekeken naar de bedreiging van het uitsterven, of dat erg is en wat eraan gedaan kan worden.

Workshop Vergeten beroepen
Vroeger waren er een hoop beroepen waar we vandaag de dag helemaal niet meer mee te maken hebben. In deze les gaan de leerlingen onderzoek doen naar vergeten beroepen en hier in groepjes een toneelstukje over maken. Aan het einde van de les presenteren de leerlingen hun toneelstukjes aan elkaar.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Werken in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep  staan in het teken van water. Voor vier workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.