Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 8

Kunstkracht

Ambachten

De leerlingen maken kennis met diverse ambachten. Centraal staat de ontwikkeling van nieuwsgierigheid en de bewustwording van het uitsterven van ambachten.

Les 1:
De leerlingen maken kennis met de ambacht klompenmaker, leren hoe het proces van klompen maken in elkaar steekt en ze denken na over de huidige functie van klompen.

Les 2 (extern):
In deze workshop maken leerlingen kennis met het ambacht van het mandenvlechten, leren waarom deze ambacht zo belangrijk was in het Westland en leren zelf een mandje vlechten.

Les 3:
De leerlingen maken kennis met de productie en ambachtelijke werkzaamheden rondom glas zoals glas snijden en glas blazen.

Les 4 (extern):
Excursie naar themapark Westlandse Druif om kennis te nemen van de geschiedenis van de druif. Waarom waren druiven zo belangrijk in het Westland? Het druivenfeest, de Druivenprinses en het WK druiven krenten komen aan bod incl. evt. druivenkrent-workshop.

Les 5:
De leerlingen doen in tweetallen onderzoek naar diverse ambachten en maken daarbij een poster over hun gekozen ambacht. De leerlingen exposeren hun posters en vertellen aan elkaar wat er zo bijzonder is aan het ambacht.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Ambachten
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes te tonen.
  • De mogelijkheid om digitaal bronnenonderzoek in tweetallen te doen.
  • Werkblad ‘Klompen maken’ (zie bijlagen) geprint per tweetal.
  • Artikel: Glashandel Goedendorp (zie bijlagen).
  • Foto’s Glashandel Goedendorp (zie website Cultuurweb).
  • Gereedschap: schaar en (hobby)lijm per tweetal.
  • Kunstmaterialen: een wit a4 (per tweetal), verf en kwasten.

Overige informatie

Bij deze lessenreeks heeft Westland Cultuurweb ter ondersteuning een leskist beschikbaar, met klompen, een gevlochten mandje en glas in lijst. De leskist is niet noodzakelijk om de lessen te geven, maar bieden wel extra diepgang. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer hem via deze pagina.

Les 2 en 4 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.