Basisreeks - Dans - PO groep 4

Kunstkracht

Ik reis!

Les 1:
In deze les behandelen we muziek en dans uit Afrika. De leerlingen ervaren hoe ze afzonderlijke lichaamsdelen kunnen bewegen en gaan zelf een ritme creëren. Hierbij draait het om concentratie en herinneren. Er wordt gestart met een introductieverhaal. Vervolgens warmen de leerlingen zichzelf op door het bewegen van afzonderlijke lichaamsdelen.

Les 2:
In deze les behandelen we muziek en dans uit Amerika. De leerlingen gaan aan de slag met vormgeving en presentatie. De leerlingen kiezen een aantal enkelvoudige dansbewegingen en wisselen deze af. Ook wisselen ze tussen toeschouwer en danser. Na een introductie over Amerika warmen de leerlingen zich op met een stopdans. Vervolgens dansen ze als cowboys, doen ze een straatbattle en presenteren ze zichzelf als echte sterren.

Les 3:
In deze les behandelen we muziek en dans van de Noordpool. Samenwerken en uitbeelden staan centraal in deze les. De leerlingen verzinnen eigen bewegingen. Dit doen ze zowel individueel als in een groep. Samen maken ze een korte dans, door als groep een iglo te bouwen.

Les 4:
In deze les behandelen we muziek en dans uit India. Er wordt een beroep gedaan op de concentratie en het geheugen van de leerlingen. Ze gaan met elkaar een korte dans creëren. Eerst wordt hun fantasie geprikkeld en moeten de leerlingen in tweetallen een improvisatieopdracht uitwerken.

Les 5:
In deze les behandelen we muziek en dans uit Spanje. Hierbij wordt achtereenvolgens ingegaan op de Flamenco, stierenvechten, paella en strandfeesten. Aan het einde van de les vliegen de leerlingen samen met stewardess Jane terug naar Nederland.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Dans
Thema Ik reis!
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes/muziek van internet af te spelen.
  • Een aantal lichte (voile) sjaaltjes, genoeg voor één derde van de klas.
  • Een rode doek.
  • Eventueel: een hoed.

Overige informatie

Geef je les in het speellokaal zonder beamer? Op de meeste stereoinstallaties kun je een smartphone aansluiten. Speel de muziek via Youtube op je smartphone af.

Een volledige lijst van alle Kunstkracht, leerlijn dans muziek vind je hier.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.