Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 6

Kunstkracht

Westlandse tradities

De leerlingen gaan in deze lessenreeks een eigen boek over Westlandse tradities maken. In iedere les maken de leerlingen kennis met een vorm van historisch Westlands immaterieel erfgoed.

Les 1:
De leerlingen leren over druiven en tomaten als immaterieel erfgoed in het Westland en ze bespreken de waarde van het erfgoed.

Les 2 (extern):
De leerlingen maken kennis met een typische Westlandse traditie: Vlaardingse moppen halen. Ze komen in aanraking met oude tradities uit de sportwereld en ander Westlands immaterieel erfgoed door het doen van onderzoek onder deskundige begeleiding.  

Les 3 (extern):
In deze externe les komen religieuze tradities aan bod. Wat is er aan religieus erfgoed? Wat is een bedevaart? Leerlingen ontdekken in één van de Westlandse kernen waarom deze als bedevaartsoord bekend stond. Ervaren staat centraal: de leerlingen krijgen de mogelijkheid om zelf te ervaren wat het erfgoed voor hen kan betekenen middels een actieve opdracht.

Les 4:
De leerlingen schrijven een kort verhaal met zichzelf als hoofdpersoon over een voor hen bekende Westlandse vereniging en presenteren hun verhalen aan elkaar.

Les 5:
De leerlingen schrijven met elkaar een boek over de eerder behandelde Westlandse tradities.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Westlandse tradities
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om filmpjes te tonen.
  • Krantenartikel AD Tomatenslag 23-07-2008 (zie bijlagen) geprint per leerling.
  • Computers.
  • Artikel NHA Uitgelicht – Een Haarlemse schoolmeester op bedevaart (zie link in de lesomschrijving).
  • Pen en papier.

Overige informatie

De leerlingen gaan in deze lessenreeks een eigen boek over Westlandse tradities maken. In iedere les maken de leerlingen kennis met een vorm van historisch Westlands immaterieel erfgoed.

Les 2 en 3 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.