Verdiepingsreeks - Erfgoed - PO groep 5

Kunstkracht

Kijk eens, dit ben ik!

De leerlingen leren meer over zichzelf door on onderzoek uit te gaan in de omgeving waarin ze opgroeien. Ze maken kennis met het Westlandse dialect, de tuinbouw en ouderwetse groenten, de Westlandse mentaliteit. 

Les 1:
De leerlingen maken kennis met geslachtskenmerken die voortkomen uit cultureel erfgoed. Ze kunnen onderzoeken waar de typering blauw-roze bij geslacht vandaan komt en ontdekken dat mannen en vrouwen alle beroepen gewoon kunnen uitoefenen tegenwoordig.

Les 2:
De leerlingen leren dat mensen, ook op lokaal niveau, diverse talen spreken, en dat dat iets zegt over de identiteit van mensen. Ze maken kennis met het Westlandse dialect, leren enkele woorden kennen en maken kennis met de Kromme Jongens.

Les 3 (extern):
De leerlingen maken kennis met vergeten Westlandse groenten. Een aanbieder neemt een assortiment ‘vergeten groenten’ mee waar de leerlingen van kunnen proeven. Er wordt bijvoorbeeld rabarber klaargemaakt met de leerlingen.

Les 4:
De leerlingen leren Westlandse eigenschappen herkennen zoals hard en snel werken.

Les 5 (extern):
Een externe aanbieder komt vertellen over wat typisch Westlands is. Er wordt eventueel een bezoek gebracht aan een monument in de eigen kern. Je kan ook trots zijn op een inwoner. Er wordt met behulp van de externe aanbieder onderzoek gedaan naar al dat ‘Westlands trots’.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Identiteit
Doelgroep PO
Niveau Verdiepingsreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • De mogelijkheid om afbeeldingen en filmpjes op het digibord te tonen.
  • Twee geboortekaartjes.
  • Interview Jessica Bom (zie bijlagen), geprint per leerling.
  • Afbeelding bij interview Jessica Bom (zie website Cultuurweb).
  • Bijlage ‘Werkblad Westlandse woorden’ (zie website Cultuurweb), geprint per leerling.
  • Bijlage ‘Werkblad Woorden uit de tuinbouw’ (zie website Cultuurweb), geprint per leerling.
  • Een product dat je kunt stapelen, zoals dozen of blokken.

Overige informatie

Les 3 en 5 worden gegeven door een externe vakdocent. Staat er nog geen aanbieder opgenomen op de website van Westland Cultuurweb? Neem dan contact op via info@westlandcultuurweb.nl.

In de bijlage is de onderscheiding van Indië-veteraan Joop van den Ende bijgevoegd. Hij kreeg een diploma voor zijn bewezen diensten als dienstplichtig militair tijdens de politieke acties van 1947/1948.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.