Basisreeks - Erfgoed - PO groep 3

Kunstkracht

Onderwijs in het Westland

Les 1:
Deze les gaat over de kleuterschool, de eerste dag in de eerste klas en hoe een klaslokaal er vroeger uitzag. De leerlingen horen de eerste drie fragmenten uit het interview over de schoolervaring van een Westlands tuinderskind van vroeger en benoemen de verschillen met hun eigen situatie. Ze gaan de klas van vroeger namaken in het eigen lokaal en bedenken wat er vroeger niet was.

Les 2:
Deze les gaat over leren schrijven en andere schoolvakken. De leerlingen luisteren naar de volgende twee fragmenten uit het interview en vergelijken deze met hun eigen situatie. Ze gaan met een potlood en overtrekpapier letters leren schrijven en maken er tekeningetjes bij. De les wordt afgesloten met een commandospel.

Les 3:
Deze les gaat over schoolregels en straffen. De leerlingen ervaren eerst de schoolregels van vroeger en luisteren dan naar de volgende twee fragmenten uit het interview. Ze vergelijken dit met hun eigen situatie. Ze gaan rijtjes opdreunen en leren een oud versje opzeggen ter voorbereiding op les 5.

Les 4:
Deze les gaat over de relatie tussen school en thuis. De leerlingen luisteren naar een verhaal van een Westlands tuinderskind van vroeger over  schooltijden en ‘vrije tijd’. De leerlingen vergelijken dit met hun eigen situatie. Ter voorbereiding op les 5 wordt de vragenlijst besproken en klassikaal ingevuld met de mening van de leerlingen over de eigen situatie.

Les 5:
In deze les nemen de leerlingen in groepjes interviews af bij ouderen met behulp van een vragenlijst. In de klas worden de antwoorden van de ouderen vergeleken met hun eigen antwoorden.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Onderwijs in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Digitaal schoolbord of beamer.
  • Prezi: Interview met een tuinderskind.
  • Doeken of witte lakens.
  • Overtrekpapier en potloden.
  • Een versje uit de oude doos, zoals De Pruimenboom.

Overige informatie

Bij deze lessenreeks heeft Westland Cultuurweb ter ondersteuning een leskist beschikbaar, met een leesplank, een kroontjespen, een inktpot en intklap, een leitje, een griffel en een ganzenveer. De leskist is niet noodzakelijk om de lessen te geven, maar bieden wel extra diepgang. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer hem via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.