Basisreeks - Erfgoed - PO groep 2

Kunstkracht

Spelen in het Westland

Les 1:
Elke leerling mag zijn of haar favoriete knuffel meenemen en mag vertellen waarom deze knuffel de liefste is. Hierbij worden de zintuigen ingezet: mooi, zacht, ruikt lekker, proeft lekker. Op een toontafel worden de knuffels op zintuigelijke ervaring bij elkaar gezet.

Les 2:
Elke leerling mag een stuk speelgoed meenemen dat hij of zij gekregen heeft van iemand die speciaal voor hem of haar is. De leerling mag aan de groep vertellen van wie en waarom hij/zij het heeft gehad. Hierbij wordt het begrip waardevol gekoppeld aan een special persoon en/of een speciale gelegenheid. Op een toontafel wordt het speelgoed gegroepeerd.

Les 3:
Elke leerling mag een stuk speelgoed meenemen waarmee hij/zij vroeger gespeeld heeft, maar waar de leerling nu te oud voor is. Dit kan ook iets zijn waar een jonger broertje of zusje mee speelt. De leerlingen leren vertellen over hun eigen verleden en respect hebben voor het speelgoed waar ze te oud voor zijn.

Les 4:
De leerlingen mogen vertellen waar ze later mee willen spelen, maar wat nu nog niet mag. De leerlingen maken met de groep een collage van afbeeldingen van speelgoed. Ook bedenken ze wat ze met hun huidige speelgoed gaan doen en wat ze willen bewaren voor later.

Les 5:
De leerlingen leren dat kinderen vroeger weinig of geen speelgoed hadden en zelf speelgoed verzonnen en maakten. De leerlingen denken na over wat je zelf kan maken en wat je daarvoor nodig hebt.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Spelen in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Basisreeks
Aantal lessen 5

Benodigdheden

  • Door leerlingen meegebrachte knuffels, waardevol speelgoed, babyspeelgoed, zelfgemaakt speelgoed.
  • Een toontafel.
  • Een zakdoek en twee theedoeken.
  • Reclamefolders van speelgoed (verzamel deze op tijd).
  • Karton in vorm van een wolk en een ster (één setje per tafel, ca. 70 cm breed).
  • Lijm en evt. scharen.
  • Schoongemaakt afval zoals melkpakken, boterkuipjes, doppen, wc-rollen, eierdozen, rietje.
  • Plastic doppen met een gaatje en cocktailprikkers.

Overige informatie

Elke les begint en eindigt met een groepspelletje van vroeger. Laat voordat een les begint het liedje ‘Naar de speeltuin’ horen.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.