Cultuureducatie marktplaats

Receptief : Blauwe plekken

Theatervoorstelling over kindermishandeling

BLAUWE PLEKKEN

Kindermishandeling…een serieus thema.
Jaarlijks zijn in Nederland 119.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Gemiddeld zit er dus in elke klas een slachtoffer. Ieder jaar vinden zelfs meer dan 50 kinderen als gevolg hiervan de dood.

Van 18 t/m 24 november 2019 is het de Week tegen kindermishandeling. Wilt u dit thema bespreekbaar maken? Wij hebben voor u een theatervoorstelling. De voorstelling is een bewerking van het boek Blauwe plekken van Anke de Vries. Het boek is in 1993 bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en het thema is helaas nog steeds actueel. U kunt de voorstelling uiteraard het hele jaar boeken.

“Blauwe plekken is het verhaal van Judith, die door haar moeder wordt geslagen, maar dit geheim weet te houden. Totdat ze ziet dat het ook anders kan. Pas met behulp van haar vriend Michiel durft ze zich te verzetten…”

Alle personages worden door twee acteurs gespeeld. De acteurs komen naar de school toe en spelen de voorstelling voor de klas, in het klaslokaal. Dus in een kleine, veilige setting.                                                                                                        

Lespakket
Het onderwerp is erg gevoelig en bovendien bestaat de kans dat er slachtoffers van kindermishandeling in de klas zitten. Daarom hebben wij een lespakket met een werkboekje met opdrachten ontwikkeld om het moeilijke thema vooraf goed in te leiden en na afloop goed te verwerken.
 
Voorafgaand aan de voorstelling gaat de klas aan de slag met een lesbrief over de thema’s kinderrechten en kindermishandeling. Vervolgens kijken de leerlingen naar de voorstelling (duur: 30 minuten), waarna er tijd is voor een gesprek met de acteurs.

Terug in de klas maken de leerlingen nog een aantal verwerkingsopdrachten en wordt er praktische informatie vertrekt over het handelen bij (een vermoeden van) kindermishandeling. Vanzelfsprekend hebben wij actieve medewerking nodig van de mentor van de klas en de zorgcoördinator of vertrouwenspersoon op school.

Waarom is deze voorstelling zo belangrijk?
Ieder kind dat ooit uit een situatie van kindermishandeling ontsnapt is, had iemand in zijn of haar omgeving die hulp bood. Had iemand in de omgeving die het verschil maakte. Deze voorstelling en het lesprogramma geven praktische informatie aan de leerlingen en de school. Waar kan ik terecht als ik mishandeld word? Hoe kan ik een vriend(in) helpen die mishandeld wordt? En met deze voorstelling brengen wij de boodschap over: ook jij kunt het verschil maken!

De voorstelling is bedoeld voor leerjaar 1 en 2 van de middelbare school. Maar ook voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De taal is geschikt voor alle niveaus, van basisonderwijs, praktijkonderwijs tot gymnasium. De gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Westland, Den Haag, Alphen aan den Rijn en Haarlem hebben de voorstelling inmiddels aan diverse scholen binnen hun gemeente aangeboden.

Referenties  

De voorstelling heeft iets bij de leerlingen opgewekt. Sommigen waren stil en enkelen wilden er over praten, dat was fijn.
De voorstelling en de aangeleverde materialen sloten prima aan bij de belevingswereld van de leerlingen. Veel leerlingen geven aan zaken te herkennen van leeftijdsgenoten, en een enkeling uit een nadere kring. De leerlingen geven aan dat vooral de voorstelling het meeste indruk maakte. Indrukwekkend! Aanbevelenswaardig. De kinderen weten nu bij wie ze terecht kunnen als er mogelijk sprake is van kindermishandeling. Deze manier van voorlichten is erg goed bevallen.
De leerlingen deden erg gemotiveerd mee.
Mijn leerlingen waren erg onder de indruk van de voorstelling. Nogmaals onze complimenten aan de acteurs!

  

Meer informatie

Blauwe plekken is een productie van Theater in Feite. http://www.theaterinfeite.nl/theater-met-inhoud/kinderrechten/blauwe-plekken/

  

KRO-NCRV heeft voor het tv-programma De Monitor filmopnames gemaakt. Voor een impressie: http://demonitor.ncrv.nl/kindermishandeling/toneel-voorstelling-blauwe-plekken-opent-gesprek-over-kindermishandeling/

   

www.theaterinfeite.nl | Aart van den Berg | 06-20923833 | aart@theaterinfeite.nl

Doelgroepen

  • PO groep 8
  • VMBO jaar 1
  • VMBO jaar 2
  • HAVO jaar 1
  • HAVO jaar 2
  • VWO jaar 1
  • VWO jaar 2

Disciplines

  • Theater

Duur
30 minuten

Voorwaarden

We spelen minimaal twee voorstellingen op een dag en maximaal vier. Uiteraard moeten de voorstellingen zo aansluitend mogelijk gepland worden.

Deze voorstelling wordt aangeboden inclusief lespakket; bestaande uit een voorbereidende les en verwerkingsles. Dit lespakket dient ook gebruikt  te worden. Wij raden aan de voorstelling voor één klas te spelen. Dit in verband met de gevoeligheid van het onderwerp. Het spelen voor een dubbele klas is echter wel mogelijk.   

Wij komen met twee acteurs. Vanuit school verwachten wij de aanwezigheid van de mentor of – nog liever – de zorgcoördinator. Vooraf aan de voorstelling hebben wij telefonisch contact met het aanspreekpunt op school (meestal is dit de zorgcoördinator). Het is ook altijd mogelijk dat de zorgcoördinator vooraf naar een voorstelling komt kijken.

Kosten
495 euro plus reiskosten. In overleg met de gemeente goedkoper.

Log in om lesmateriaal te downloaden
Aanbieder

Theater in Feite

Bezoekadres (hoofd)locatie
Nobelstraat 5 BU 4
2693 BC 's-Gravenzande

Tel: 0174-420018
aart@theaterinfeite.nl
http://www.theaterinfeite.nl

VOLG ONS OP:

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.