Cultuureducatie marktplaats

Actief : Leskisten Romeinen, Middeleeuwen en WO II

Twee vliegen in één klap! Geschiedenis en woordenschat vergroten.

Geschiedenis is een heerlijk vak. 

Ontdekken hoe onze voorouders leefden, hoe de wereld er vroeger uitzag en welke geweldige en verschrikkelijke dingen toen gebeurden. Ontdekken dat gebeurtenissen uit het verleden tot op de dag van vandaag kunnen doorwerken blijft fascinerend en is belangrijk om hedendaagse gebeurtenissen te kunnen begrijpen. Toch vinden niet alle kinderen geschiedenis een fijn vak. Vaak vinden ze het moeilijk omdat er woorden langskomen die ze (nog) niet kennen en hebben daarom moeite om de teksten te begrijpen. Met deze leskisten willen we twee vliegen in een klap slaan. Door tegelijkertijd een leskist in de klas te hebben en kinderen de gelegenheid te geven over deze thema’s verhalen te lezen komt geschiedenis nog meer tot leven. De handleiding voor de leerkracht bevat onder andere links naar interessante websites rondom de thema’s en achtergrondinformatie over titels uit de leskist. 

Uit onderzoek van Emmelot, Van Schooten & Timman, 2001 en Ford-Connors & Paratore, 2015 blijkt dat kinderen vooral hun woordenschat vergroten door rond rijke contexten te werken, te lezen, te praten, te schrijven en te denken. Het is belangrijk dat ze veel worden voorgelezen uit boeken die rond thema’s gekozen zijn, dat ze filmpjes over die thema’s bekijken en relevante activiteiten uitvoeren. En ook het frequent zelf lezen van of het luisteren naar boeken vergroot de woordenschat. De rol van de leerkracht bestaat er daarbij vooral uit de voorwaarden te scheppen voor een leeromgeving waarin kinderen de mogelijkheid wordt geboden woordbetekenissen en betekenisnuances verwerven. 

En hoe staat het eigenlijk met uw woordenschat? De universiteit van Gent maakte een internetspelletje gericht op het herkennen van bestaande en niet bestaande woorden: http://woordentest.ugent.be/ (ook voor kinderen)

Bovenbouw groep 7 en 8
Leskisten Geschiedenis Romeinen, Middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog
Doel: Lezen over een thema. Woordenschat vergroten
Bestemd voor:Groep 7 en 8
Plaats: School
Kosten: € 35,00 per leskist
Duur:De leskist wordt voor 4 weken uitgeleend

Doelgroepen

  • PO groep 7
  • PO groep 8

Disciplines

  • Literatuur & Filosofie

Duur
4 weken

Kosten
€35,00

Log in om lesmateriaal te downloaden
Contact

Locatie
school

Aanbieder

Stichting Bibliotheek Westland

Bezoekadres (hoofd)locatie
Voorstraat 88
2685 EP Monster

Tel: 0174-226404
http://www.bibliotheekwestland.com

VOLG ONS OP:

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.