Versterking cultuureducatie in het VMBO

Gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021

De afgelopen jaren konden VMBO, VSO- en PRO-scholen een subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie, om cultuureducatie ook voor deze leerlingen mogelijk te maken. Samen met een cultureel partner kon een meerjarenplan worden opgesteld om cultuureducatie in de eigen school te ontwikkelen. Diverse Westlandse scholen hebben hier met ons een plan voor opgesteld. Sommigen met ons als hoofdpartner, bij anderen ondersteunden we het doen van de aanvraag met een derde. Helaas werd de subsidie in 2020 voortijdig gesloten omdat het budget uitgeput raakte. Maar we hebben goed nieuws: in het najaar wordt er een nieuwe regeling verwacht! De contouren worden nog geschetst, maar hier vast wat inspiratie over wat onze Westlandse scholen met de eerdere versie van de regeling hebben gedaan.

De Sweelincklaan heeft naast de vaste uren een maatwerkprogramma met XL-lessen en de Sweelinckparade. Het doel van het plan ‘SWLN Loves Art’ is om deze twee sterke programma’s meer op elkaar te laten aansluiten. Door één van de XL-blokken volledig in het teken van cultuur te laten staan, kunnen meer leerlingen deelnemen aan de daaropvolgende Parade. De eigen docenten gaan hiervoor korte kunstcursussen van zes weken geven, waarbij ze ondersteund worden door co-teachers. Daarnaast is het de ambitie van de school om ruimte te creëren voor alle kunstdisciplines.

Het Floracollege werkt al ruime tijd samen met NME-Foundation op het gebied van musicalonderwijs. Met het plan ‘All-inclusive cultuureducatie’ zetten zij in op het versterken en verbreden van het aanbod dat er nu is. Uiteindelijk willen ze zoveel mogelijk leerlingen bij kunst en cultuur op de school betrekken. Dit doen ze onder andere door het ontwikkelen van een lange leerlijn podiumkunst, talenturen voor alle leerlingen en het professionaliseren van eigen docenten.

Het ISW Vakcollege maakte een prachtig plan voor de ontwikkeling van hun nieuwe vak Kunst, Cultuur & Maatschappij én een uitgebreid maatwerkprogramma. In het maatwerkprogramma worden er lessen gegeven door externe vakdocenten, maar ook door de eigen docenten i.s.m. co-teachers en zijn er excursies in de culturele omgeving. Omdat het budget uitgeput was kon het plan nèt niet helemaal gehonoreerd worden, maar dankzij ondersteuning van Fonds1818 gaat een deel toch al door.

In september zal opnieuw de Impulsregeling voor het VMBO opengesteld worden en kunnen scholen hiervoor een plan indienen. Westland Cultuurweb kan helpen bij de brainstorm, het opzetten van het plan, het vinden van culturele partners en bij de uitvoering van het plan.

Neem contact op met je cultuurcoach Bernadette of Ilona voor meer informatie, of kijk op www.cultuurparticipatie.nl.