Kansen voor Kunstlokaal, wat kan er wel!

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021

Kansen voor Kunstlokaal, wat kan er wel!


Kunstlokaal is het programma waarmee Westlandse basisscholen samenwerken met de lokale culturele omgeving, zodat leerlingen kunnen ontdekken hoe zij hier deelnemer in kunnen zijn. Denk aan een project in samenwerking met een lokale kunstenaar, erfgoedinstelling, muziekvereniging of theater(school). Vaak brengen de leerlingen hierbij ook een bezoek aan de lokale theater- of muziekschool, het kunstenaarsatelier of het openbare kunstwerk.

In deze tijd werden er door de geldende Covid-19 regels veel bezoeken uitgesteld, verschoven en stond ontwikkeling van nieuwe projecten nagenoeg stil. Maar zoals bij alles dagen wij onszelf graag uit om samen met de scholen en partners te bekijken wat er wél kan.

De Koningin Julianaschool ontwikkelde vorig jaar samen met Atelier Kaas het aanbod 'Van idee tot Beeld', waarbij de school het atelier van Juliette bezoekt en daarna zelf een wassen beeldje maakt in creatief centrum 't Atelier. Door de beide lockdowns werd de uitvoering voor een aantal groepen steeds weer uitgesteld. Uiteindelijk heeft Juliette de afgelopen maanden haar kunstenaarsatelier speciaal voor de Koningin Julianaschool en de Bernadetteschool verplaatst naar de schoollocaties, waar de leerlingen aangepast toch het creatief proces van een beeldbouwer kunnen ervaren. Het resultaat: heel veel blije leerlingen, een leerzame ervaring en te gekke eindresultaten. Een van de leerlingen vertelde de kunstdocent zelfs dat hij normaal niet zo van kunstlessen houdt, omdat het altijd mislukt. Maar deze les was superleuk en het resultaat was ook nog gelukt en zelfs mooi.

'Alles kan anders' van Koperen Kees werd vorig schooljaar reeds ontwikkeld voor de J. F. Kennedyschool en vond uiteindelijk voor de herfstvakantie dit schooljaar plaats in een alternatieve vorm. Met een docent in quarantaine werd gezocht naar wat wel kon, waarbij een vakdocent op school in live verbinding stond met de andere acteur thuis. Er werd optimaal gebruik gemaakt van de digitale opties van Zoom, waardoor een prachtig samenspel ontstond tussen de leerlingen en de vakdocenten. Ze reisden in een soort tijdmachine, waarbij de leerlingen steeds meegenomen werden leerlingen alles keer op keer anders werd. 

Er kan dus ook bij Kunstlokaal meer dan je wellicht denkt. De huidige en nieuwe Kunstlokaal aanbieders en de cultuurcoaches van Cultuurweb denken graag met jullie mee over wat wel mogelijk is op school, buiten of in de originele setting met aanpassingen.

Op deze pagina vind je de bestaande projecten die je voor €5 per leerling af kunt nemen, maar je kunt je ook aanmelden voor een nieuw ontwikkeltraject met een aanbieder die bij jou past. Dan is deelname helemaal gratis! Lees hier de algemene voorwaarden en meld je hier aan voor een bestaand project. Bij vragen of aanmelden voor een nieuw project kun je aankloppen bij Evalien Köhler of bij jouw eigen cultuurcoach. Aanbieders kunnen meer informatie vinden in de factsheet.